От днес – 26 март, до 8 април 2024 г. в Дома на хумора и сатирата може да бъде видяна изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“. В нея са показани 27 изобретения на родни дизайнери, шестима от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot („Ред Дот“).

Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD („ДиФолд“) Origami Bottle („Оригами ботъл“), настолната лампа „Инфинити“ на дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативният полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike („Халфбайк“), снегоходките Small Foot („Смол Фуут“) на Петър Димитров и Иван Колев, детският стол-клатушка LUMI (ЛУМИ) на дизайнера Илиан Милинов и тестът за бременност Twip („Туип“), направен от биоразградим материал по поръчка на фирма „Юникомс“, Швейцария.

Иновативното колело Halfbike е компактно, сгъва се и може да се пренася в метрото или в багажник на кола © Списание MD

Зад идеята на атрактивния полувелосипед стои желанието да се направи традиционното колело много по-компактно, като се премахне седалката и се включи в управлението тялото, напомняйки движенията на скиор. Третата модификация на Halfbike, създадена през 2019 г., е с подобрено качество и по-интуитивно управление. Велосипедът се продава основно в САЩ и Западна Европа, а отскоро и в Сингапур, Япония, Хонконг.

Сгъваемата бутилка разкрива нов свят от алтернативи за многократна употреба © Списание MD

Изложбата включва два от най-успешните продукти на дизайнера с архитектурно образование Петър Захаринов. Сред експонатите са маса на студио Praktrik („Практрик“), за която дизайнерът получава през 2011 г. награда „Платинум“, и сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, която изразява мисията на бранда еднократната употреба да остане завинаги в миналото. За бутилката е използвана патентована технология на сгъване, при която се запазват здравината на продукта и комфортът за потребителя, пести се пространство и ресурси.

В Габрово ще бъде и творението на дизайнера Илиан Милинов и Младен Цонев – мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. Seat Table („Сит Тейбъл“) или накратко – SТ, е елегантно и грабващо с простотата си решение за трансформиращ се в маса стол. През 2002 г. Seat Table печели наградата на посетителите „Топ 10“ и „Най-добър стол в света“ от изложението „Промоседия“ в италианския град Удине.

В книгата са включени историите на някои емблематични продукти © Списание MD

Показаните обекти са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“, която ще бъде представена на 4 април от 13:30 часа в Музей „Дом на хумора и сатирата“. Събитието ще е съпътствано от дискусия на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“. В нея ще се включат инж. Бистра Шишкова от издателство „Бисмар“, проф. д-р Васил Живков – председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, доц. д-р Георги Костов – преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Георги Недков – директор на СЦДП – Габрово, и инж. Петър Дишков – представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадна дървесина.

Книгата е представително двуезично издание, в което са включени 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта. На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

*По информация на МДХС

На 1 април се открива фотографска изложба 10% Карнавал
26 март 2024
Обучения за училищни психолози и обществени възпитатели организира Местната комисия за борба срещу противообществените прояви
27 март 2024