По инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, ученици от 12 в клас на Национална Априловска гимназия с лектор по право Кристиян Любенов,  посетиха Окръжен съд – Габрово и присъстваха на гражданско дело.

Преди делото, Стела Цонева - експерт "Връзки с обществеността”, обясни реда за провеждане на съдебните заседания, ролята и мястото на участниците в процеса, как се образува едно дело и през какви етапи преминава неговото разглеждане.

В хода на лекцията младежите се запознаха с разликите между наказателни и граждански дела, със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. Те научиха също как се осъществява правораздаването у нас, как работят районен, окръжен, апелативен, административен и върховен съд, a съдия Велемира Димитрова поясни как съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите и държавата, отговори на многобройните въпроси на учениците и разговаря с тях за предизвикателствата на съдийската професия.

Посещението в Окръжен съд – Габрово бе част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Снимка: Архив, Национална Априловска гимназия

Камбанарията - символ на храм „Св. Благовещение“ ще бъде осветена на Благовещение
19 март 2024
Отбелязваме Световния ден на социалната работа
19 март 2024