В деня на Благовещение, 25 март, ще бъде осветена Камбанарията – символ на храма „Св. Благовещение“, част от габровския девически манастир, който се е намирал в центъра на града - мястото, което сега всички наричат парка с мечето . 

Мемориалният символ е изграден от една дама - дарител, пожелала анонимност за това свое добро дело. Инициатива, подета от видни габровци още през далечната 1991 година, претърпяла промени през годините и търсеща възможност за реализирането й. Живяла с тази идея през целия си съзнателен живот, описвайки се като най-младия член на инициативния комитет за възстановяване на разрушената църка, дарителката намира съмишленици и институционална подкрепа и предлага решение, което да е символно и да не изисква „тухли и строежи“.

Предложението й е съгласувано от Комисия по въпросите, свързани с паметниците, паметните плочи, възпоменателните морени и др., има положително становище на Общинския експертен съвет към Община Габрово и Решение на Общински съвет – Габрово № 244 /29.12.2022 год.

Днес, точно 65 години след събарянето на манастира и църквата, символът вече е факт. Той ще ни припомня за нашето минало, което е част от историята на града ни, но и ще ни показва, че всички ние заедно пишем неговото бъдеще.

Събитието, по време на което ще бъде осветена Камбанарията, е с начален час 16:30 /градинката между РБ „Априлов – Палаузов“ и ДТ „Рачо Стоянов“/

Повече за историята на девическия манастир и инициативата на дарителя може да чуете в днешното предаване „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг 

Младежи дискутират обновяването на пространства в безплатни уебинари
18 март 2024
Ученици от Национална Априловска гимназия на посещение в Окръжен съд – Габрово
19 март 2024