Лица над 14-годишна възраст имат възможност да участват в третото издание на българския инкубатор по роботика (Robotics Incubator). Инициативата представлява образователно-менторската програма, която е дело на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА/PARA).

PARA Robotics Incubator цели да помогне на младежи със собствен проект да го развият до работещ прототип. Инкубаторът ще предостави на одобрените петима участници над 100 часа менторска помощ, собствен бюджет за необходими компоненти, достъп до лаборатории и награда от 5 000 лева за най-добрия от проектите.

Тази година целевите области на идеите са роботи, дронове, интернет на нещата (IоТ), машинно зрение, изкуствен интелект, земеделие, технически решения за устойчив начин на живот и други.

Програмата е с продължителност 6 месеца – от 7 април до 26 септември 2024 г. В последния ден ще се състои демонстрационен панел в рамките на форума за стратегии по роботика (Robotics Strategy Forum 2024), където участниците ще представят финална презентация на проектите си.

Кандидатстването е отворено до 2 април 2024 г. Приемат се екипи, както и самостоятелни основатели. Повече за инициативата и заявление за участие можете да намерите в сайта на организатора.

Прогресът на проектите в инкубатора

Сред проектите, взели участие в двата сезона на инициативата, са: робот за плевене, дрон за спасителни операции, хуманоиден робот с водородна клетка, умен домашен асистент, робот за почистване на соларни панели, умна система за управление на пчелно стопанство. Техни създатели са хора от 14 до 33-годишна възраст.

В първия сезон с 1 000 лева са наградени три проекта. Печелившият проект за робот за плевене спечели финансиране за своето развитие от Националния иновационен фонд, както и 2.36 млн. евро в най-оспорвания кръг за финансиране на EIC Accelerator. Проектът за създаване на спасителен дрон получи 50 000 евро от фонда за рисков капитал Vitosha Venture Partners.

Във втория сезон призовите места са за проекти на младежи в съвсем ранен етап на развитие. Екип от Технически университет – София спечели наградата от 5 000 лева, а екип ученици от Видин спечели втората награда от 2 000 лева за своя автономен робот за събиране на тенис топки. Победителите успяха да спечелят и 30 000 лева от участието си в конкурса „Предприемачи в науката“ на Фондация „Карол Знание“.

Как се надгражда всеки проект

Двата сезона доведоха до придобиване на опит в различни технически направления: например дали в проект да се ползва технология за разпознаване на изображения или компютърно зрение; каква трябва да е архитектурата и тежестите в модел за машинно самообучение за прогнозиране на цени; как се проектира печатна платка и се програмира контролер за управление на робот и т.н. Екипите получават безвъзмездно хардуер за направата на съответния прототип, както и тематични лекции. Така ученици от Софийската математическа гимназия получиха обратна връзка за проекта си на дрон при посещение на компанията „Дронамикс“, студенти от Технически университет – София получиха атестация за решението си от един от най-големите собственици на индустриални соларни паркове у нас, а младежи от Видин получиха помощ за дизайна и асемблирането на робота си от компанията за производство на електроника „ЗекЕнг“ АД.

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово
15 март 2024
Фотопленер „Каменното гнездо“ в живописното село Иглика
15 март 2024