Карнавал Габрово „ИМА – НЯМА 100 ГОДИНИ“ на пръв поглед приключи, но не и преди да сме раздали наградите в Конкурса за карнавална картина. Радостни сме, че успяхме да провокираме интереса на участващите в надпреварата, развихриха творчески способности и фантазии, реализираха ги по прекрасен и атрактивен начин, забавляваха се и се раздадоха от сърце на карнавалните платформи. И да си признаем, за нас като карнавален екип, това са едни от най-ценните моменти, в които въвличаме хората да участват в дефилето от картини. Вярваме, че така ще продължим карнавалната традиция и за следващия век и казваме огромно БЛАГОДАРЯ на всички, било то печеливши, или непечеливши.

А по въпроса, който вълнува всички участници в конкурса, имаме да споделим следното обявление, което се основава на компетентната оценка на нашето жури в състав - Христо Стоянов, Николай Гундеров и  Драгомир Цанев. Събраха се писател, режисьор и художник и след като се понамокриха на карнавала, започна сложната им задача. Поспориха, поскараха се, после се прегърнаха и решиха:

1 място – КАРНАВАЛНИ ЕНТУСИАСТИ ОТ с. Новаковци, които се представиха с картината „Преди 100 години – КАРНАВАЛ“ – 7 000 лв.

Защото подготвиха карнавална картина, съобразена с  тазгодишната тема на Карнавала  „100+ ГОДИНИ КАРНАВАЛ ГАБРОВО“ и отговаряща на всички зададени по регламент критерии, от сценария, през участниците, реквизита до самото представяне пред публика и многоуважаемо жури.

Наблюдавахме театрален етюд , посветен на Габрово, Карнавала и местните занаяти и порядки преди 100 години и днес. Кметът на града преди век се разхожда из чаршията и оживено общува последователно край ножаря, сапунджийницата и барутчийницата, които са на каруци – подвижни дюкяни. А местната габровска общност притихнала слуша разговорите  и сетне шумно реагира. В какво превърнахме производството и самите себе си? Едно време какви ножове, сапуни и пушкала имаше… Ами сега? Отговорите следват…

2 място – за мотоклуб „Ковачите“, с тяхната карнавална картина „Новото срещу старото“ – 2 000 лв.

„Сблъсък или синергия между поколенията? Делник и празник тогава и сега – къде са контрастите? Виждаме различни ежедневни дейности и традиционни обичаи в миналото: коситба, събиране на сеното с вили и сетне – оформянето им в бали; народна музика и фолклор; зареждане и пукане с Боримечковото топче… След това по законите на историята и живота пристигат представителите на съвременните млади с техните специфични професии, занимания и забавления в свободното време. За тях „Бали“ е просто екзотична туристическа дестинация, подходяща за селфита, събиращи много лайкове и шерове… „

И защото вложиха креативност и създадоха карнавално настроение.

3 място – за Фондация „Общност в помощ на зависимите“, които ни забавляваха със „100+години Карнавал Габрово – 100+години реформа в образованието“ – 1 000 лв.

„Мила родна картинка от класната стая. Елегантна учителка с доста стресиран вид преподава на ученици, които са ангажирани с всичко друго, но не и да я слушат. На чантата ѝ четем „Принципно не съм лабилна“ на едната страна и „АриСТОкратка по душа“ на другата. Учениците надигат енергийни напитки, въртят помежду си балон с райски газ, правят си селфита, ядат вредни храни и гледат на интерактивната дъска реклама на Христо СТОичков, който рекламира хазартни игри. Гърми рап парче на 100 кила. Зад учителката е Реформата, с очила, на чиято рамка се мъдрят фигурите на трите мъдри маймуни: „Не знам, не чух, не видях!“. С едната си ръка Реформата се опитва да завърже ръцете на учителката зад гърба, а с другата мята СТОтачки из класната стая. Българското образование такова, каквото е!“

ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

Кметът на Габрово и представители на Български център по предприемачество обсъдиха възможности за сътрудничество
29 май 2023
Весел 1 юни за малчуганите в Габрово
30 май 2023