Резултатите от дейностите по проекта „Грижа в дома в община Габрово“ бяха представени на финално събитие в Габрово. Социалната услуга е в помощ на лица с увреждания, самотно живеещи възрастни хора и такива, които не могат да се самообслужват. Тя е възможност за осигуряване на подкрепа на потребителите, задоволяване на индивидуалните им потребности, предоставяне на медико-социално обслужване, психологическа помощ и консултации с лекари в домовете на хората.

„Този проект дава възможност да достигнем до нуждаещите се в домашна среда и с комплекс от различни грижи да направим така, че те да се чувстват подкрепени и значими“, каза кметът на Габрово Таня Христова при представянето на резултати от проекта.

„В рамките на проекта палитрата от социална грижа беше допълнена от нещо много важно – здравната компонента. Радвам, че чрез тази услуга разширяваме и затвърждаваме партньорството с областната болница в нашата община. Искрено благодаря на всички вас, които ежедневно сте на терен, при хората, нуждаещи се от помощ, на вас, които се грижите за администрирането и координирането на дейността, и на Общински съвет – Габрово, който подкрепя социалните инициативи в нашата община. Благодаря за възможността този сложен проект да продължи, защото той докосва човешки съдби. Това което ще се случи оттук насетне е удължаване на проекта в рамките на следващите три месеца. А след това очакваме обещаното от държавата - тази комплексна услуга да продължи устойчиво и да се превърне в делегирана от държавата дейност, за да бъдем спокойни, че предоставяме една качествена, модерна и достойна социална грижа“, допълни още кметът на Габрово.

„Отбелязваме още една голяма крачка по пътя на проекта „Грижа в дома в община Габрово“, който с много усилия и желанието на всички, които са част от него, успява да помага и прави живота на нашите потребители малко по-лесен и по-добър“, допълни ръководителят на проекта Ивелина Иванова. Тя припомни, че  чрез него над 1400 възрастни хора и хора с увреждания от града и селата получиха социална и здравна подкрепа в домашна среда, а през 2023 г. бяха извършени над 400 медицински консултации на потребители от лекари специалисти.

Събитието уважиха директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Минко Михов, председателят на Общински съвет Габрово инж. Климент Кунев, представители на социални услуги в общността, кметове на малки населени места, граждани.

За реализирането на комбинираната почасова социално-здравна услуга „Грижа в дома“ бяха сключени договори с 66 лица – санитари, медицински сестри, рахабилитатори, кинезитерапевти, психолози, които се грижат за потребителите в техните домове. На част от участниците в проекта бяха предоставени услуги като: закупуване на хранителни продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, закупуване на лекарства (със средства на потребителите), заверяване на документи при личен лекар, посредничество с РЗОК, Дирекция „Социално подпомагане“ и други институции, информация относно превенция и профилактика на здравето и социалнозначими заболявания, психологическа подкрепа и др.

Дейностите по проект № BG05SFPR002-2.001-0065-С01 „Грижа в дома в община Габрово“ се осъществяват по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+

 

 

 

 

С две премиери за един месец стартира годината Държавен куклен театър - Габрово
10 януари 2024
Одобриха проекта на Габрово и Севлиево за нови електробуси
10 януари 2024