От 9 ноември Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2023 - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва 3 изложби с участието на 32 автори с близо 200 творби – 48. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните изложби на карикатуристите Марио Иванов и Сергей Елкин. Откриването е в 17:30 часа в Зала 3 - Стефан Фъртунов. Изложбите могат да бъдат разгледани до 25 февруари 2024.


48. Национална изложба на карикатурата


Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. По традиция авторите показват творби от последната година, отразили случилото се в обществения и политическия ни живот, както и с поглед към световните събития и вечните теми в човешките взаимоотношения.
В рамките на Карикатурен салон 2023, Музеят на хумора и сатирата представя избрани творби от 48. Национална изложба на карикатурата на:

Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Антон Константинов, Валентин Георгиев, Валери Александров - Валекс, Гален Иванов, Димитър Атанасов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Исмаил Кера, Калин Николов, Кирил Манов, Луиза Хомел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Росен Йорданов, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Стоян Черников, Халит Куртулмуш, Цветан Павлов , Цочо Пеев.


 

Самостоятелна изложба на Сергей Елкин

 

Сергей Елкин завършва архитектура и се занимава с проектиране на градове до края на 80-те години на ХХ век. Участвал е в разработката на общоустройствените планове на Воронеж, Белгород и Старий Оскол.
С разпадането на СССР се премества във вестникарския бизнес. Работил е като художествен редактор, а след това и като главен редактор на няколко руски вестника. От 1998 е професионален карикатурист.
Преместването в Москва му позволява да си сътруднича с централни руски издания. След въвеждането на цензурата върху политическите карикатури, той започва да рисува за опозиционни издания.
През последните години е публикувал в Известия, Российская газета, The Moscow Times, Ведомости, Polit.ru, The Guardian, Economist, Svoboda.org и много други.
Главните герои на карикатурите са руски политици.
Автор на книгата „Двуглавата Русия. История в картинки“ (2014). През 2017 г. получава наградата Герд Буцериус за „Свободната преса на Източна Европа“.
Сергей Елкин е най-известният руски карикатурист извън граница.

 

Метаморфози
Самостоятелна изложба на Марио Иванов

 

Марио Иванов - Maxter е графичен дизайнер, специализиран в дизайна на опаковки. Увлича се по лого дизайна и илюстрацията. Член e на платформата за плакатно изкуство „Плакат Комбинат“. Меломан и колекционер на грамофонни плочи.
Завършил Дизайн в Хуманитарна гимназия "Акад. Анание Явашов" - Разград. Бакалавър и магистър по Индустриален дизайн при Технически университет - Варна.
През последните години е участвал в Биеналето на илюстрацията в София, няколко издания на Национална изложба на карикатурата, "Европа на български" и „Личности, герои, вдъхновители” на платформата “Плакат Комбинат”, Габровското биенале на хумора и сатирата, общи карикатурни изложби в Турция, Македония и България.
Носител е на специалната награда на Музея на хумора и сатирата от 48. Национална изложба на карикатурата София, 2023.
Има отличия в редица конкурси за карикатура и дизайн в България.
Има публикации във вестниците „Стършел“, „200 Вица“, „Смях“, „Маскарад“, „Пардон“, „Гледища“, „Екип 7“, „Автомобилен Магазин Беда“, „Авто Труд“.
Работил е и за списанията „Elle“, „EVA“, „Мениджър“, „Програмата“.

 

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT
3 ноември 2023
На 10 ноември новоизбраните общински съветници, кмет на Община Габрово и кметове на кметства ще положат клетва
7 ноември 2023