На 17 октомври от 17:30 часа в Дома на хумора и сатирата (ДХС) ще се открие изложба, на която ще бъдат представени победителите в един от най-престижните конкурси за типография в света „TDC69“.

По време на вернисажа Борил Караиванов ще запознае гостите с тенденциите в областта на шрифтовото изкуство. Отличените постижения ще гостуват в Габрово до 29 октомври. От 6 до 18 ноември изложбата ще бъде представена в Националната художествена академия в София.

В конкурса през 2023 година участват дизайнери от 77 държави. Победителите са от 42 страни, сред които водещи са САЩ с 52 награди, Германия с 24, Китай с 23, Нидерландия с 11 и Украйна с 9 награди. Журито е съставено от дизайнери, за които писменостите по света са родни, а те са експерти в арабски, кирилица, латиница, хан, хинди, тай, африкански и др. Всички победители получават сертификат за типографски постижения и са публикувани в годишника на Клуба на шрифтовите директори (Type Directors Club, TDC) „Най-добрата типография от света“.

Стартирал през 1953 г., конкурсът за шрифтов дизайн днес е един от най-известните и най-дълго провежданите в международен мащаб. Създаден е първо само за членове, но през 1956 г. става публичен. Първоначално участниците се състезават в една обща дисциплина, след което през 1996 г. са обособени две категории – „Комуникационен дизайн“ и „Шрифтов дизайн“. През 2023 г. комуникационният дизайн е преименуван на „Типография“ и за първи път се появява трета категория „Летеринг“.

*По информация на МДХС

16 октомври - Ден на траур в Габрово
13 октомври 2023
„Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ на 19 октомври в ТУ
13 октомври 2023