Деветият Международен кино-литературен фестивал Синелибри започна в столицата на 6 октомври. И през настоящото издание са предвидени шест локации извън София, където зрителите ще бъдат изкушени от стойностно кино.  

В Габрово фестивалът ще гостува в дните от 19 до 22 октомври с подбрани 8 филма - по две прожекции на вечер.

Тазгодишното издание преминава под мотото „Метаморфози“, с което фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата влъхви“ на модерната литератураМотото се асоциира пряко с новелата „Метаморфозата“, емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 година.

Визията тази година е дело на Радослава Боор, която представя пъстра палитра от цветове, които обещават внушително жанрово-стилистично разнообразие.

Във визията фестивалните събития са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран и носи наслада на всички сетива.

Публиката на Синелибри 2023 ще има достъп до кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. Селекцията за Габрово е избрала:

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Габрово и ще се състои в зала „Възраждане“

Билети на касата на залата– 2 часа преди прожекция

В деня на света Петка Българска -14 октомври, честваме духовния празник на Габрово
9 октомври 2023
Интернет сайтът на Сдружение с нестопанска цел „Пенчо Семов“ в надпреварата за "Сайт на годината"
10 октомври 2023