Финансовият експерт Динко Тончев (Dino Dionne) дари на Националния музей на образованието ценна книга със заглавие „The Pictorial Sunday Book“. Илюстрованата неделна книга е отпечатана в Лондон около 1860 г. Изданието се появява след смъртта на съставителя му – изтъкнатият библеист д-р Джон Кито. В сборника се открояват статии на библейска тематика с впечатляващо количество и качество на илюстрациите. В 516 страници са представени пейзажни сцени с оригинални бележки и пасажи, свързани с историята, географията, естествената история, литературата и Светото писание. Идеята на Джон Кито е да създаде четиво, насочено към младите – неделна книга за изучаване на свещените теми в привлекателна форма. В изданието са поместени редица гравюри и карти, илюстриращи библейската история, пророчествата, псалмите, живота на Исус Христос, Деянията на апостолите и други, които предизвикат интереса и любопитството на читатели от всички възрасти.

Дарителят Динко Тончев е роден в гр. Пловдив. Учи в Националната Априловска гимназия в периода 1989 – 1993 г. През 90-те години на XX век емигрира на запад. Продължава образованието си в най-старото висше училище в щата Ню Йорк – Колумбийския университет. Придобива бакалавърска степен от университета „Сейнт Джон“ (St. John's University) в Ню Йорк и магистратура по бизнес администрация (счетоводство, финанси) в университета в Ливърпул. Основател е на няколко успешни компании в областта на финансите. Той е президент и главен изпълнителен директор на Genesis Capital Group в САЩ.

Макар от дълги години да живее в Ню Йорк, Динко Тончев не забравя родината и корените си. Той се сдобива с изданието от аукцион с единствената мисъл, когато си дойде в България, да направи подарък на музея. По негова информация от книгата „The Pictorial Sunday Book“ съществуват само три броя в света. 

Екипът на Националния музей на образованието изказва огромна благодарност на г-н Тончев и семейството му за ценното дарение.

„Мостове на доброто“ – инициативата, която променя нагласи
12 юли 2023
Мини футболен турнир на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ
13 юли 2023