„Иновации за устойчива енергия“ е темата на дискусионния форум под надслов „Кметовете говорят“, които Община Габрово, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект организират днес и утре в Габрово.

Конференцията откри кметът на града Таня Христова с думите: „Днес заедно в Габрово ще дискутираме важни процеси от политиката за енергийна ефективност в нашите градове и населени места. Почти по същото време миналата година се опитахме да отправим добронамерен призив към държавата и послание за партньорство в целия цикъл по подготовка и изпълнение на тази политика. Тогава създадохме една декларация, която успя да привлече вниманието на близо 100 общини. Убедена съм, че текстът и посланията в тази декларация са близки до възможностите и проблемите на всяка българска община, но това което тогава се опитахме да кажем чак след една година можем да се надяваме, че ще започне да се случва.

Заедно с екипа на ЕнЕфект ви поставяме едно предизвикателство - да бъдем нестандартни и да мислим иновативно и технологично. Не случайно в контекста на зеления преход се казва, че мултидисциплинарният подход, събирането на различна експертиза, търсенето на комплекси решения и начини за изпълнени, ще позволят успешно да преминем през този преход, натрупвайки позитиви за хората.

Вярвам, че ключовата роля на общините в процеса на разработване и генериране на политики най-сетне ще бъде осъзната. Защото в противен случай общините ще бъдем единствено и само в края на веригата, за да покажем дефектите на една политиката, пропуснала да отчете посланията и препоръките от гражданите".

Кметът на Габрово апелира към участниците във форума, „…да мислим и да работим иновативно, да бъдем амбициозни“. Тя призова още за смелост, идеи и доби предложения от страна на общините, с които те да препоръчат на държавата подобряване на схемите, по които се случва програмата за обновяваме на многофомилните сгради, започнала без реалното участието на местните власти.

Таня Христова благодари на екипа на Община Габрово, които успя да подаде 84 гради към МРРБ в рамките на първата покана по новата програма енергийно обновяване на жилищата.

Дискусията днес включва Интегрирания план в областта на енергията и климата като инструмент за внедряване на иновации и устойчива енергия, научените уроци от енергийната криза и възможностите за оптимизация на множеството свързани процеси, както и обществените поръчки като бариера или помощ при внедряването на иновации в общинските проекти.

Добрите примери и необходимите знания и умения за енергийна ефективност в контекста на Европейската година на уменията ще са на фокус през втория ден на форума. В него участват представители на 16 български общини и нидерландския град Харлем, на регионални власти, министерства, образователни институции и организации, ангажирани с енергийната ефективност.

 

Обучение за културни оператори в рамките на проект „ФестивалНО в квартала“
10 юли 2023
Ева Майдел към участниците в "Кметовете говорят": "Енергийната ефективност чрез иновации е един от най-бързите пътища за укрепване на енергийната и икономическата сигурност"
11 юли 2023