През месец юни оранжериите на ОП „Благоустрояване“ отвориха врати за габровските деца като част от летните занимания за ученици от първи до четвърти клас. В рамките на едномесечната програма оранжериите бяха посетени от 500 ученици от габровските училища и техните учители.

 

 

Децата се запознаха с процеса на отглеждане на растенията за поддържане на цветните пространства в града, за които се грижат служителите на отдел „Озеленяване“ – от посяването на семената до засаждането на големите растения в цветните фигури. Научиха някои от наименованията на летните видове цветя и начините, по които могат да се размножават. Разбраха какво се случва с луковиците на лалетата, които се изваждат в началото на лятото, обработват се в оранжериите и се съхраняват до есенното засаждане като част от луковиците се предоставят на граждани и местни институции в кампанията „Зелено Габрово“, за да бъдат засадени в дворовете на училища и детски градини, по селата или в междублокови пространства в града.

 

 

Любимата част за всички деца по време на обиколките в оранжериите се оказа възможността сами да посадят растение, което после да отнесат вкъщи.

 

 

 

Учениците се включиха ентусиазирано и в плевенето на вече готовите разсади салвия, тагетис и хидрагения.

 

 

 

Всички участници в програмата получиха подаръци от ОП „Благоустрояване“ под формата на разсад колеус, иризине, салвия, тагетис, семена на цветя или луковици на лалета.

 

 

Произведеният в оранжериите на ОП „Благоустрояване“ собствен разсад цветя и декоративна растителност за настоящия зацветителен сезон е над 70 000 броя. В началото на следващата седмица предстои да бъде обявена кампанията „Зелено Габрово“ за граждани и организации, в която след предварителна заявка към предприятието ще им бъде предоставен разсад на цветя и декоративни растения за облагородяване на междублокови пространства, дворове на училища и детски градини и други зелени площи общинска собственост.

„Озеленяване“ извършва ръчно и машинно косене на зелените площи в кв. Русевци
30 юни 2023
Обсъждат публично развитието на базата на Дома на хумора
30 юни 2023