Повече от 1200 доброволци се включиха тази година в традиционното за Габрово пролетно почистване на различни обществени зони както в града, така и в селата.

 

Почистените обществени пространства на територията на община Габрово са 19 на брой. Около 50 тона отпадъци са събрани и извозени към Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово по време на кампанията, в това число са и почистените от ОП „Благоустрояване“ 7 нерегламентирани сметища на територията на общината.

 

 

Въпреки че периодът на кампанията беше обявен от 5-ти до 25-ти април, желанието на местната общност да се включи не стихва.

 

Финал на „Пролетно почистване 2023“ поставя участието на екипа на „Ситигаз България“, които избраха да направят един градски терен по-красив, чист и зелен. Те ще почистят участъка от река Янтра под мост Игото. До момента нивото на водата в реката не позволяваше да бъде извършено ежегодното пролетно почистване на коритото. Представителите на „Ситигаз България“са избрали 17 май за доброволческата инициатива.

 

"Като жители на този град носим отговорност за състоянието на средата, в която живеем, учим, работим. Средата, в която растат нашите деца. Примерът, който даваме на децата си е важен. Важно е да отправим послание не само към тях, но и към възрастните. Нека да пазим природата, нека полагаме грижа за нея и винаги, когато имаме възможност да отделяме време, за да правим мястото, където живеем по-чисто, по-приветливо, по-красиво!", призова представляващия Ситигаз Станислав Рудевски.

 

Община Габрово се погрижи за доброволците в кампанията да бъдат осигурени чували и ръкавици, създадена е и организация съвместно с общинско предприятие "Благоустрояване" за своевременно извозване на събраните отпадъци.

 

Най-активните екипи в кампанията получиха подаръци от Община Габрово и ОП „Благоустрояване“ под формата на цветя, отгледани в оранжериите на предприятието.

 

Една от най-силните еко акции е тази на екипа на габровската дигитална компания FFW, които в рамките на инициативата организираха две доброволчески почиствания. Те вече имат красива роза-дърво, която украсява терасата в техния офис. Училищата ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Иван Вазов“ и ПГТ „Пенчо Семов“ получиха градински и саксийни цветя, с които да направят пространствата си още по-уютни и цветни.

 

Община Габрово благодари на всички участници в инициативата.

 

 

 

63 740 растения са отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“ от началото на годината
17 май 2023
Отбелязваме Деня на Габрово
17 май 2023