На 13 май млади доброволци от клуба „Направено в Габрово“ към габровския Младежки център посетиха оранжериите на ОП „Благоустрояване“. Те имаха възможността да се запознаят с различните видове цветя – сезонни и многогодишни, които се произвеждат от отдел „Озеленяване“ за зацветяването на Габрово през летния сезон.

Служителите в отдела показаха на доброволците произведените и готови за засаждане в цветните фигури в града растения, които ще заменят пролетните цветя. Те обясниха процеса по подготовка на разсада и неговото отглеждане. Младежите се запознаха и с различните варианти за размножаване на растенията – чрез резници, чрез разделяне на грудката и чрез семена.

Доброволците изразиха желание не само да се запознаят теоретично с процесите и наименованията на цветята, но и да участват в разсаждането на растенията и тяхното плевене. В рамките на няколко часа младите габровци подготвиха около 1000 броя разсад от растението тагетис, което се използва при лятното зацветяване в Габрово.

Всеки от тях си тръгна с подарък комплект салвия, агератум и ирезине, отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“. Младежите изявиха желание да се включат и в зацветяването на топките на ул. „Брянска” към края на май.

Основната цел на оранжериите към ОП „Благоустрояване” е да осигури отглеждането на разсади от сезонна и многогодишна цветна и храстовидна растителност, необходими за благоустрояване на градската среда и поддържането на зелените площи в общината. За настоящия зацветителен сезон до момента са произведени 63 740 броя цветя и декоративна растителност. Цветопроизводството за този сезон започва още в края на миналата година и продължава и в момента. От началото на годината до средата на май са произведени около 62 000 цветя. От тях 57 500 са сезонни, а останалите - многогодишни. Служителите на отдел „Озеленяване“ вече започнаха подмяната на пролетните цветя в цветните фигури и кашпи в града с летни.

Сред сезонните цветя, които се отглеждат в оранжериите на ОП „Благоустроване“ преобладава производството на тагетис (до момента са отгледани 12 хил. броя и производството продължава), салвия-пламъче (над 23 хил. броя), целозия (над 8 хил. броя), колеус-копривка (близо 8500 бр.), агератум (4400 бр.) и др.


Освен за зацветяването на града, част от многодишните и сезонни цветя, храсти и друга декоративна растителост се раздават на детски градини, училища, социални заведения и културни институции в кампанията „Зелено Габрово”, която се провежда за седма поредна година. Не малка част се предоставят и на граждани за облагородяване на междублоковите пространства. От началото на годината до момента в кампанията са раздадени над 2000 растения.

Кметът на Габрово поиска от министъра на околната среда да бъдат изведени от града, влезлите в него кафяви мечки, експерти вече работят на терен за преместване на животните
16 май 2023
Кампанията „Пролетно почистване 2023“ намери над 1200 съмишленици в Габрово
17 май 2023