От днес Габрово има свое ново КУЛТово място, което неговите създатели нарекоха Габровския Кромлех. Арт инсталацията в центъра на града е изградена от стари варели в рамките на събитието „Предизвикай себе си“ по инициатива на Община Габрово. В съботния ден учениците от Школата по енкаустика изрисуваха множеството варели, за да им вдъхнат нов живот и то какъв – вдъхновени от Габровските шеги с рисунки по стилистиката на Борис Димовски. Така седмица преди Карнавала фрагменти от габровските анекдоти и техните герои се появиха в градското пространство, за да радват габровци и гостите на града. Пъстротата на цветовете и закачливите рисунки не само носят настроение, но напълно отговарят на основния замисъл на инсталацията – да бъде едно истинско положително заредено място.  По наблюдателните минувачи вече забелязаха и дебелата червена линия, която преминава през варелите. И ако през последните месеци слушахме неспирно за червени линии, които противопоставят и разделят, днес изкуството на младите габровци показаха как има червени линии които обединяват уменията, таланта, настроението, традициите, новаторството, поколенията. Ние ги предизвикахме да създадат Габровския Кромлех, те ни предизвикаха да го запазим за дълго и разнасяме славата му.

Освен талантливите художници, цветно изкуство създаваха и всички, които се включиха в засаждане на цветя в специалните за тях места, под менторството на ландшафния архитект на града. Посадъчния материал е отгледан в оранжериите на отдел Озеленяване, откъдето бяха осигурени и цветя за всеки по-смел, решил да покаже какво умее в зеленото предизвикателство. Умеем ли да рециклираме, да пазим природата и как можем задно да направим така че да намалим въглеродния отпечатък– това беше другият фокус на зеленото предизвикателство, което ще се разгърне и в рамките на три дни през юли на Узана поляна фест.

Нови и интересни техники на рисуване научиха най-малките габровчета. С помощта на представителите на Центъра за обществена подкрепа Вяра те създаваха чудно красиви картички с цветя, които да отнесат вкъщи и да зарадват някой с тях. По-смелите от тях рисуваха с младежите от Младежки център – Габрово върху дървени столове, които само след няколко месеца ще се превърнат в украса за Реките на града, най – очакваното младежко събитие през летните месеци. 

Освен творческите работилници изключителен интерес предизвика откритият щанд на Областен информационен център, задно с Европа директно – Габрово, където десетки граждани получиха полезна информация относно възможностите за финансиране на проекти с европейски средства и как финансирането от ЕС може да помогне за развитие на нужните умения.

Не липсваше и музика с талантливите изпълнители от Upstream voices с вокален педагог Ценка Горалова, които подариха на габровци прекрасен съботен концерт.

Събитието се организира съвместно от Община Габрово, Областен информационен център, Европа директно Габрово и Младежки център към Община Габрово.

Част е от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на тяхната работа и експертни функции, както и на Кохезионната политика на Европейския съюз.

 

Процедура за избор на членове на Съвета на децата
12 май 2023
На вниманието на родителите на бъдещите първокласници
15 май 2023