За Карнавала Габрово ще има ново КУЛТово място – богато на енергия и настроение. Освен че Габрово е в центъра на България, габровци са решили да покажат умения и да “пренесат“ най-добре запазеното мегалитно съоръжение у нас от с. Долни Главанак на своя територия и по свой начин – рециклирайки.

Инициативата се нарича „Предизвикай себе си“ и е посветена на Европейската година на уменията 2023. Организатори са Община Габрово, Областен информационен център, Европа директно Габрово и Младежки център към Община Габрово.

Събитието ще се състои на 13 май, събота от 10 до 14 часа на централната улица „Радецка“, където представители на различни организации и институции ще демонстрират умения, знания и талант. Точно там в обособено пространство ще може да се включите в изграждането и изрисуването на „Габровския Кромлех“. В творческата работилница изпълнители ще са Школата по енкаустика, които също така ще бъдат ваши ментори, ако решите да предизвикате себе си с усвояването на едно ново за вас умение. Арт-инсталацията ще е изградена от стари варели, които със средствата на художествените умения ще имат своя нов облик в градска среда.

Община Габрово ще се включи със Зелено предизвикателство и с предоставянето на посадъчен материал - различни видове цветя, в засаждането на които може да се включите на място, освен това ще може да получите съвети от ОП „Озеленяване“ за правилно отглеждане на вашите растения. В специално обособено място ще може да натрупате знания по темата за климатична неутралност, които да развиете в умения така че всеки от нас със своите действия да има своя принос.

Екипът на Областен информационен център – Габрово ще организира открит щанд, на който ще запознае посетителите с възможностите за финансиране на проекти с европейски средства и как финансирането от ЕС може да помогне за развитие на нужните умения.

Представители на социални услуги за деца и възрастни ще представят на щанд, произведения, изработени от самите тях, за да покажат пред присъстващите своите умения и социална ангажираност.

Събитието ще има и подходящо музикално оформление – със своите ангелски гласове, изключителния си талант ще покажат носителите на множество национални и международни награди - децата от Вокална формация „Upstream voices“.

Ако искате да се заредите положително за седмицата на Карнавала, заповядайте на 13 май на ул. „Радецка“ в градинка „Глинени гърнета“ и станете част от изграждането на „Габровския Кромлех“.

Събитието е част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на тяхната работа и експертни функции, както и на Кохезионната политика на Европейския съюз.

Какво предстои в дните преди и след Карнавала
9 май 2023
Община Габрово с проект за опитно поле по земеделие в ДГ „Младост“
9 май 2023