В слънчевия мартенски петък на тази седмица в Габрово бяха засадени 49 дръвчета, които символизират, както грижата към природата, силата и връзката с „корените“, така и допълват зеления облик на нашия град.

Японска вишна, шестил, бреза, амброво дърво и декоративен глог са част от видовете, които вече имат своето място в няколко градски локации. Една от тях е Центъра за социални услуги на ул. „Ивайло“ 13, където в присъствието на заместник кметовете на Община Габрово Мария Йозова и арх. Николай Меразчиев бяха засадени 9 дръвчета, с пожеланието да носят късмет, сила и увереност на екипите на социалните услуги и техните потребители. Още 18 дръвчета са засадени и в дворните пространства на други социални услуги в нашия град.

 

Акцент в еко акцията бе засаждането на още 12 дръвчета в междублоковото пространство на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, което е част от кампанията на Община Габрово и мебелната компания „Фореста Мебели и интериори“ за засаждане на дръвчета.

В събитието, споделено с емоция и личен ангажимент към природата, участие взеха Мария Йозова, заместник кмет на Община Габрово, Стефан Русев, управител на мебелната компания, както и директорите на Куклен театър Габрово и художествена галерия „Христо Цокев“, партньори и граждани.

„Инициативи като тази ни напомнят за силата на природата и личният ни принос за съхраняването на природните блага. Градските зони са важно място, което освен урбанизирана територия, трябва да остане и част от природата“, заяви Мария Йозова при засаждането на първото дръвче.

Запитан защо инициира подобна кампания, Стефан Русев сподели, че тяхната компания използва дървото като суровина, а с тази инициатива реализира своя жест към природата и се ангажира да възстановява природните ресурси. „А и да засадиш дърво е едно от нещата, които всеки човек трябва да стори в живота си“, допълни господин Русев.

След засаждането на дръвчетата, всички включили се в инициативата, получиха специален подарък – цвете, отгледано в разсадниците на звено „Озеленяване“, което да засадят в градините.

Засаждането на дръвчетата в снимки вижте в ГАЛЕРИЯТА.

Образователна инициатива "Готови за успех"
24 март 2023
Часът на Земята. Включете се. Изгасете светлините
24 март 2023