Кадър от филма „Глад“ © „Кинематограф“

„Бунт: късо кино за инакомислещи“ е мотото на поредица от събития в София и страната, чийто организатор е онлайн платформата „Кинематограф“. Програмата ще бъде представена и в Габрово на 9 март 2023 г. от 18:00 часа в малката галерия на ул. „Орловска“ № 10.

Премиерният филм ще бъде „Глад“ (2021) на режисьора и сценарист Петър Крумов, който ще е специален гост в предвидената дискусия с публиката. Филмът разказва за средновековния и сюрреалистичен свят на едно забравено от бога „царство“, в което върлува вездесъщ глад. Местният деспот е отегчен и не допуска чуждо мнение, а който не играе по неговите правила, остава гладен. Там се появява странен младеж с необикновена черупка, за която твърди, че пресъздава звука на морето. Но дали това ще успее да му спечели благоразположението на тирана?

В инициативата „Бунт“ са включени заглавия от България, Иран, Израел, Великобритания, Канада и Финландия. Това са неспокойни филми с доста провокация, агресия, недоволство, но също така – мечти и много философия. Те показват, че колкото и безнадеждно установено да е едно статукво, винаги ще има хора, които се бунтуват и придвижват обществото напред.

Момент от прожекция пред публика © „Кинематограф“

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Музей „Дом на хумора и сатирата“. Пълната програма за Габрово можете да видите на https://kinematograf.bg/programa/gabrovo.

*По информация на МДХС

Технически проблеми по захранването оставиха без уличното осветление ул. „Дунав“ и ул. „Аврам Гачев“
8 март 2023
Сдружение на името на Пенчо Семов в Габрово
9 март 2023