В края на миналата година ученици, учители и родители се впуснаха в училищната надпревара „Дай РЕТ“ - кампания, която се организира от „Еко Партнърс България“ АД и се реализира с партньорството на Община Габрово.

11 учебни заведения в Габрово приеха предизвикателството в продължение на един месец да обърнат специално внимание на отпадъците, тяхното рециклиране и възможността да живеем в по-чиста околна среда.

А днес беше финалното събитие на инициативата, с което стана ясно, че общото количество отпадъци, събрани в габровските училища е 1276 кг, които вече са насочени за рециклиране.

Събитието беше открито от Невена Минева, заместник кмет на община Габрово, която поздрави участниците и сподели, че е подобни кампании са изключително важни и придават смисъл на всички усилия, които полагаме за опазването на природата, защото показват личен ангажимент и отговорно отношение. „Продължавайте да бъдете мотивирани, вдъхновени, ангажирани и имайте амбицията да творите света – красив, чист и добър“ – беше пожеланието, с което г-жа Минева благодари всички участници в инициативата.

Организаторите на кампанията „Дай РЕТ“ в лицето на Илина Георгиева и Анна Минева от „Еко Партнърс България“ АД разказаха, че са впечатлени от резултатите на габровските училища, а по време на откритите уроци, които съпътстваха кампанията, са останали истински очаровани от знанията на учениците и мотивацията им да помагат в грижата за природата.

 

А окончателните резултати в училищната надпревара показаха и победителите. Училищата ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Ботев“ са отличниците в кампанията, които получават предметни награди, всяка от които на стойност 1000 лева. Координаторите на кампанията споделиха, че чрез наградата в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има нови спортни съоръжения, а на нова зелена класна стая ще се радват възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“.

Всички останали училища пък получават награди в размер на 300 лева, за които те избраха различни спортни уреди, образователни игри, книги и градински пособия за облагородяване на дворните пространства.

Специален акцент в награждаването бяха еко историите, разказани от учениците. Младите габровци проявиха своето красноречие и въображение, за да споделят стихове, разкази, презентация, мотивиращи послания и дори кратък театрален пърформанс.

Община Габрово благодари на всички участници в кампанията „Дай PET: Училищна надпревара“ и им пожелава да бъдат отговорни и ангажирани със запазването на света – чист, красив и уютен.

Снимки от награждаването в „Дай РЕТ“ може да видите в ГАЛЕРИЯТА.

Eвропроект популяризира индустриалното наследство на Габрово
16 февруари 2023
25-а Национална конференция на ЕкоЕнергия и 8-мо издание на Форум "Инвестиции в устойчива енергия“
16 февруари 2023