Червен код за силен вятър е обявен за утре, 19 януари, за област Габрово. Според НИМХ, се очаква бурен, поривист южен вятър - фьон, с пориви в южните части от областта 30-35 m/s.

Прогноза за България за 19.01.2023

Атмосферното налягане ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца.

През нощта и в утрешния ден ще се задържи много ветровито, по северните склонове на планините с особено силен и поривист южен вятър – фьон. Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападните райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.

Предварителният проект на Общ устройствен план на община Габрово беше разгледан по време на обществено обсъждане
18 януари 2023
На 25 януари в Габрово: Регионален бизнес форум
19 януари 2023