На 10 януари 2023 г. в читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов – Палазузов” с кратка и вълнуваща церемония бяха връчени наградите „Читател на годината” в две категории – до 14 години и над тази възраст. Наградите са първа, втора и трета в двете категории за прочелите най-много книги през изминалата 2022 година. Отличените получават грамоти, ваучер за закупуване на книги, предметни награди и право на безплатна регистрация за библиотечни услуги.

В категория до 14 години са наградени Лъчезара Цветкова, на 14 години, с 201 прочетени книги за 2022 г.; Марина Дикова, на 8 години, със 175 книги и Румяна Димова, също на 8 години, със 133 прочетени книги.

При по-възрастните читатели, във втората възрастова категория, на първо място се класира отново миналогодишният победител – д-р Мирослав Пантев, с 313 заети и прочетени заглавия, политолог, преподавател, автор на книги с обществено-историческа тематика, дългогодишен читател и потребител на цялата палитра от услуги в библиотеката. На второ място е Румен Стефанов, който чете много  художествена литература - неговите заети и прочетени през отминалата година книги са 222. На трето място застава дама – Миглена Досева – със 178 прочетени книги, също предимно от областта на художествената литература. И Мирослав, и Румен, и Миглена са читатели и приятели на библиотеката отдавна, четенето за тях е удоволствие и страст, както и надежден източник на информация от всякакъв характер.

Директорът Савина Цонева поздрави сърдечно наградените читатели и сподели с младежите – доброволци от Клуба при РБ „Априлов-Палаузов“, които присъстваха на церемонията, че тези награди носят много голяма радост и удовлетворение и за библиотечния екип, който работи всеотдайно за изграждане на читателска култура и любов към книгата и четенето сред гражданите от всички възрасти.

Тя съобщи, че най-възрастният активен читател в библиотеката е на 95 години – това е краеведът Ангел Илиев, а най-младите регистрирани читатели са само на около 2 годинки – разбира се, техните родители заемат книжки от Детски отдел на РБ „Априлов-Палаузов“, за да четат на Велин, Александра, Мартин и Адрияна до момента, в който те сами ще могат да прочетат любимите си книги.

Екипът на библиотеката пожелава здраве и просперитет на всички свои настоящи и бъдещи читатели като кани габровци да се възползват от богатите информационни и образователни възможности на библиотеката.

 

 

 

Обновената база 2 на ДГ „Дъга“ в с. Яворец“ официално е открита
11 януари 2023
Приемната грижа в областта продължава, търсят се родители за бебета
12 януари 2023