През 2023 г. Габрово отбелязва 188 години от откриването на първото светско училище, чийто първоприемник е Националната Априловска гимназия. По традиция на 14 януари гимназията празнува своя патронен празник, който през настоящата година включва поредица от събития.

На 13 януари в 10:00 часа е началото на „Шифърът на Априлов“ – играта, която стана запазена марка на априловите наследници. Същият ден продължава с една нова традиция, наречена „Завръщане“, която дава възможност за среща с випускници, реализирали се и успели в различни сфери на живот. Тази година прага на родното училище ще прекрачат отново Михаела Александрова и Владимир Ангелов от випуск 2008. Срещата е в 10:30 часа, а веднага след нея в 12:00 часа пред паметника на Васил Априлов следва тържествен ритуал. В 12:30 часа в обособеното вече арт – пространството в новия корпус на гимназията ще бъде открита изложба на Института за литература към БАН.

В рамките на празничните прояви е предвидена среща с генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който само преди месец по време на последната си визита в Габрово подписа споразумение за партньорство с Националната Априловска гимназия. Тогава Вълчев обяви идеята си да съдейства за обучението на един ученик при следването на висше образование в специалност "Журналистика" и той да стане журналист в кореспондентския офис на агенцията за област Габрово. Кой ще бъде изпраният за стаж в пресклуба на БТА се очаква да бъде обявено на 14 януари. Финалното събитие за 188-годишнината ще е творческа среща с проф.д-р на и.н. Петър Стоянович на 18 януари от 14:30 часа в Актовата зала на гимназията.

Галериятa представи изложба на дипломанти от Националната художествена академия
10 януари 2023
От 16 януари 2023 г. стартира данъчна кампания по събиране на местни данъци и такси
11 януари 2023