Регионален исторически музей – Габрово получи ценно дарение от лични вещи на доктор Светослав Джеров. Дарението направи неговата внучка – Пенка Даскалова. Вещите са 44 броя речници и 240 броя грамофонни плочи марка Telefunken, Parlofon, Odeon и др. с класически произведения.

Доктор Светослав Джеров е роден във Варна на 20 ноември 1899 г. Неговият баща – Панталей Джеров, е родом от Битоля. Семейството се преселва във Велико Търново и баща му започва работа като преподавател по старогръцки и латински език. Д-р Джеров завършва медицина в Софийския университет през 1925 г. и 1931 г. постъпва на работа като лекар хирург в Окръжна обединена болница – Габрово, където става завеждащ отделение хирургия от 1952 до 1961 г. В спомените на хората, които са го познавали, той е останал като „Последният лекар енциклопедист“ според Д-р Червенаков. По цяла нощ слушал музика, особено Бетовен, Моцарт, Чайковски и Вагнер, за да релаксира от тежката работа. Имал огромна библиотека с класически и съвременни произведения на руски, английски и френски език. Едно от любимите му списания било „Кино и изкуство“. Освен изключителен професионалист и работохолик той бил изтънчен ерудит и меломан. Умира на 12 декември 1980 г. в Габрово.

В спомените на своята внучка – Пенка Даскалова, той завинаги остава като дядото, който чете приказки от 1001 нощ. Като дядото измайсторил за нея огромна къща за кукли, на три етажа в червен, син и жълт цвят. С килимчета, изрязани от любимите списания, с мебели и тапети, и най-вече с много любов. Докато живеели на квартира на ул. „Опълченска“ № 20 той за всяка Нова година правел играчки от картон и цветни хартийки, за да украсят елхата. На Васильовден винаги имало баница с късмети. Строг и стриктен в работата си, дядото бил грижовен и добър с малката си внучка.

За него можем да кажем, че е пример за човек, отдаден на обществото, учител и вдъхновител за поколенията.

 

 

 

 

 

 

 

SEDEC приема становища относно европейската стратегия за грижа, адекватен минимален доход и социална икономика
14 декември 2022
“Спортист на годината” - 20 декември, 18:00 часа в зала „Възраждане“
14 декември 2022