Любопитна изложба „Съкровища от миналото“ е подредена в ДГ“Ран Босилек“ която показва уютът, бита и традициите на българския дом от миналия век. В магични багри се открива богатството на българската душевност, красотата на ръкоделието,  уюта и бита на българския дом от миналото – традициите, съхранени и предавани от поколение на поколение.

Това е една от дейностите по проект „По пътя на вълната и млякото“ от  НП“Хубаво е в детската градина“. Целта е насърчаване и стимулиране в ранна детска възраст на познаване, почитане, възпитание и обич към българските традиции, обичаи и фолклор, децата да се докоснат до предмети от миналото на българите.Да знаят и познават  живота и ежедневието на нашите предци, да видят какво е било преди, когато техните баби и дядовци са били млади и животът не е бил толкова лек и се е налагало да си правят всичко сами.Изложбата представя  120 предмета, дълго пазени в старите скринове, съкровища на народния бит.Могат да се видят материали и дрехи изработени от сръчните ръце на нашите баби, старовременски шевици и плетива от вълна, тъкано платно, колекция от терлици от различни фолклорни области, престилки, кърпи, покривки, възглавници, хурка и вретено, косичник, китеник, цедилка, чакрък и чепкало за вълна и др., всичко изработено ръчно.

Благодарност и адмирации за предоставените материали, за проявеното усърдие и участие, за добрият пример на всички 45 семейства, които се включиха в изложбата.

 

Експозицията от материали е изложена от 28.11.2022г. в коридорите на детската градина и ще остане там до края на седмицата.

Зимна обстановка към 29 ноември
29 ноември 2022
Възстановено е електроподаването в 17 населени места на общината
29 ноември 2022