Нови съдове за разделно събиране на рециклируеми отпадъци бяха поставени в парк „Колю Василев - Обов“, наричан от габровци парк „Колелото“. Посетителите в парка ще могат да изхвърлят ненужните пластмасови и хартиени отпадъци в двата цветни контейнера, които са оборудвани с датчици за запълване, температура и местоположение.

„Умните“ контейнери са част от серията BinkyPal, разработена от габровската компания Сенстейт Технолоджис АД и с подкрепата на Община Габрово.

Двата съда са предназначени за различен вид отпадък, а вградените в тях сензори предават информация в реално време относно заетия обем, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Моделът BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци, които лесно се изхвърлят през кръглия отвор на съда. Захранването му се извършва чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Отварянето става чрез педал, разположен в долната част на контейнера. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Иновативните контейнери за отпадъци са поредното технологично решение , което цели ефективното третиране на градските отпадъци и тяхното последващо рециклиране.

Деца учиха правилата за движение в състезание с тротинетки
24 Септември 2022
НДЕФ ще финансира още три електромобила
26 Септември 2022