Пред последните две седмици животът в с. Жълтеш беше различен. Защото там тази година се проведе инициативата „Приеми ме на село - Възраждане“.

Младежи от Габрово, Пловдив, Стара Загора, Русе и Варна, с подкрепата на момичета и момчета от Терапевтичен център „Св. Илия“, приеха предизвикателството за кратко време и с доброволен труд да променят, макар и с малко, облика на балканското село.

Многото работа не ги смути и те запретнаха здраво ръкави – ремонтираха и освежиха автобусната спирка край разклона за с. Драганчетата, почистиха селската чешма и възстановиха детската площадка, изработиха градински мебели от дървени палети, боядисаха дограмата на местното читалище. А благодарение на момчетата от Терапевтичен център "Свети Илия", които неведнъж са доказвали готовността си да бъдат в помощ на възрастните хора по селата, бе почистено и гробището в малкото селце Торбалъжи.

Уморени, но и истински удовлетворени, доброволците доказаха, че когато са заедно в благородна кауза, всяка трудност може да бъде преодоляна.

Гостоприемните домакини от НЧ „Светлина 1927“ осигуриха на младежите възможност да се докоснат до местния бит, обичаи и фолклор – с вкусната домашно приготвена храна, с разучаването на автентичните народни песни и танци от с. Жълтеш, с откровенията и интересните истории от миналото.  

Това е и смисълът на "Приеми ме на село" - младите хора да помогнат с труда си за облагородяване на селата, а местните жители да им представят автентичните български обичаи и традиции.

Благодарим на всички – на доброволците за ентусиазма, всеотдайността и положения безрезервно труд, и на местните хора - за топлотата, с която дариха младежите!ю

Галерия със снимки

 

Поклон пред подвига на героите!
19 август 2022
„С“ като слово, „В“ като вяра...
23 август 2022