Уважаеми сънародници,

Историята на Габрово е свързана със Шипченските боеве. Мнозина наши предци са били част от Българското опълчение, други са снабдявали войниците с храна и вода, а градът ни е осигурил няколко сгради, в които са се помещавали военни болници - Дечковата къща е само един пример за това. Материалите на международните военни кореспонденти са изпълнени със свидетелства за твърдия, непоколебим  балканския характер и героизъм на местното население.

Шипченската епопея несъмнено дава тласък на българския дух и морал в новата ни история, тя е пример за саможертва и повод за възторг. Тази година се навършват точно 100 години, откакто Габровският градски общински съвет приема решение всички опълченци, участвали в боевете на Шипка и живи към онзи момент, да бъдат обявени за почетни граждани. Колелото на историята се върти, но вярвам, че и след още 100 години хората ще продължават да свързват Шипченския връх с гордостта и честта, която носи.

145 години помним и предаваме на поколенията подвига на онези българи, които се изправиха срещу мощта на цяла империя в името на свободата.

Героите на Шипка ни показват най-ценния урок за безсмъртие – истинско бойно братство, безпределна любов към България и велика саможертва в името на нейната свобода и достойно бъдеще.

За това благодарим, коленичим и свеждаме глави!

Днес сме тук – свободни, независими и горди! Наш завет е да помним, а наша отговорност е да предадем на децата си истински урок по родолюбие. Защото благодарение на събитията и героите отпреди 145 години

днес сме пълноправни граждани на Европа и света,

можем да творим с мисъл, креативност, интелект, вяра и любознателност,

можем да мислим свободно и да мечтаем!

Нека живеем достойно, с уважение един към друг, обединени в името на общата ни отговорност - бъдещето на България!

Поклон пред подвига на героите!

ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО НА 20 АВГУСТ ВЪВ ВРЪЗКА С НАЦИОНАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
19 август 2022
„Приеми ме на село – Възраждане“ – каузата, която вдъхновява и променя
23 август 2022