Община Габрово започва обстойно обследване на дървесна растителност в централната градска част, в зони за отдих и в зони със засилен пешеходен и автомобилен поток. Целта е да се провери състоянието на дърветата, както по външни белези, така и за скрити проблеми, да се изготвят необходимите препоръки за правилно поддържане или премахване (ако е необходимо), с цел да се предотвратят евентуални инциденти.

Дейностите са възложени в изпълнение на предписание на комисията, сформирана със заповед на кмета на Община Габрово, след инцидента в градската градина, при който, поради скрит процес на вътрешно гниене, откършен от дърво клон нарани дете и две учителки.

Предстои изготвяне на фитосанитарна експертна оценка, обследване чрез специализирана апаратура и във височина на дълготрайна декоративна дървесна растителност в следните зони:

- в градинката до драматичен театър „Рачо Стоянов“;

- в градинката между ул. „Скобелевска“, ул. „Юрий Венелин“ и р. Синкевица;

- по ул. „Юрий Венелин“, в участъка от мост „Игото“ до кръстовището с ул. „Райчо Каролев“;

-  по ул. „Скобелевска“;

- по ул. „Баждар“, в участъка от ул. „Скобелевска“ до ул. „Чардафон“;

-  на пл. „Възраждане“;

-  в пешеходната част на ул. „Априловска“;

-  в градината до църквата „Успение Богородично“, включително дървета в близост до нея;

-  в зелените площи около музей Дечкова къща и храм „Св. Троица“;

-  в зелената площ между ул. „Брянска“ и ул. „Емануил Манолов“.

Обследванията, в зависимост от ситуацията, предвиждат: актуализиране на информацията в съществуващите паспорти на картотекираната дървесна растителност; изследвания с неинвазивни методи на височина до 30 см от повърхността на почвата, които да проверят състоянието и плътността в основата на стъблото за установяване на стабилността и евентуални скрити процеси на гниене; вторично обследване с неинвазивни методи в основата на короната при необходимост; обследване с резистограф за наличие на гнилостни процеси, кухини и проблеми в кореновата система и в основни скелетни разклонения; височинно обследване по алпийски/арбористки способ за установяване на патогени, гнилостни процеси, кухини и други проблеми в короната на дървото, които не са видими от нивото на земята или изискват проби на голяма височина.

 

 

 

„Музейно училище“ обяви наградените в конкурса „Съкровено за България“
26 юли 2022
Липата в зеления остров на ул. „Скобелевска“ бе обследвана за стабилност на стъблото, опасните й разклонения ще бъдат премахнати на 28 юли
26 юли 2022