Габрово е домакин на дискусионен формат "Кметовете говорят" за устойчива енергия. Във форума участват представители на общините София, Бургас, Троян, Русе, Каварна, Смядово, Казанлък, Ловеч, Велико Търново, Смолян, Разград, Лом, Сливен, Златица. Събитието се организира от Община Габрово и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕнЕфект. Инициативата цели да даде трибуна на кметовете да заявяват своето отношение, търсения, искания и възможности към централната политика, за да се осъществи на практика това, което се нарича многостепенно управление, и чрез което зелените политики да достигнат до гражданите. Във форума със свое приветствие се включи депутатът в Европейския парламент Ева Майдел.  

В началото на дебата кметът на Габрово Таня Христова призова присъстващите да коментират и дискутират как енергийната ефективност да стане част от ежедневните дейности. „Надявам се държавата да прозре смисъла и ролята на местните власти и важността на нашето участие, експертиза и включване в процеса на генериране на идеи за проекти. Крайно време е местната власт в България да намери сили да бъде мотивирана, амбицирана и мобилизирана да вземе изпълнението политиките, свързани с енергийната ефективност в свои ръце. В Европа все повече се говори и настоява, когато става въпрос за важни за гражданите политики, местните и регионалните власт да бъдат в пряк контакт с Европейската комисия. Тази дискусия е послание и подадена ръка към държавата, защото смисълът е да бъдем заедно във важните политики. Надявам се, че нашите планове и инициативи, които вече имат подкрепата на местните общности и общинските съвети да я получат и от държавата“, каза още кметът на Габрово. Тя добави, че задачата на общините е да дават възможност най-добрите решения и технологии да бъдат развивани и изпълнявани в градовете и селата, а държавата трябва да бъде партньор на общините за 100 % финансова и ресурсна подкрепа на политиките за енергийна ефективност на местно ниво.

„Слушайте кметовете, те знаят какво очакват хората“, призова от своят страна изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев, коментирайки готовността на страната за енергийната криза.

Политическият съветник на Европейската климатична фондация Юлиян Попов определи като проблем, това че България е свръх централизирана държава. Според него за енергийната ефективност няма едно магическо решение, но посъветва кметовете да не акцентират на битовото газифициране, да предпочитат като решение термопомпите и да провеждат местни форуми за енергийна ефективност.

Конферентната част на програмата продължава и утре. Паралелно се провежда специализирано изложение на най-актуалните компоненти и технологии в енергийно ефективното строителство.

 

УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ - ЗЕЛЕНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЛЯТОТО
7 юли 2022
Извънредни автобусни линни за Узана Поляна фест
8 юли 2022