Проектът „НА ТЪМНО“ на Художествена галерия „Христо Цокев“  е един от двадесетте проекта спечелили съфинансиране в първата сесия на Програма „Култура“ на Община Габрово. Зад предизвикателното заглавие стои изградена сетивна художествена инсталация, която представлява интерактивно пространство, даващо възможност на публиката пряко да се ангажира със случваща се в реално време арт ситуация.

Произведението бе представено пред публика на 21.06.2022 г. като реален завършек на дълъг процес на комуникация между институции и извеждане на концепции. Последният най-важен елемент от инсталацията е, разбира се, публиката. Уникалното преживяване, свързано с директна провокация на сетивата на реципиента е основна точка, която е търсена в проекта „НА ТЪМНО“. Галерия „Христо Цокев“ за пръв път преобразява напълно част от своето пространство, за да обезпечи конкретен арт продукт.

Целите на проекта са насърчаване на иновативните практики и експериментални форми в пространството на ХГ „Христо Цокев“. Споменатите подходи продължават тенденциите на осъвременяване на събитията в музея. Същността на сетивна художествена инсталация „НА ТЪМНО“ е предназначена за възприятие от различни възрастови групи, като при всяка провокира  специфична реакция. Реализацията на проекта превръща художествена галерия „Христо Цокев“ в средище за визуални и сетивни изследвания, а партньорството с изпълнителя на проекта - Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ изгражда дълготрайни връзки с външни специалисти в областта на съвременното изкуство.

Сетивна художествена инсталация „НА ТЪМНО“  се реализира по Приоритет 1: „Едно лято в Габрово“ на Програма Култура на Община Габрово и ще може да бъде посетена до 31 август 2022 г.    

 

От 30 години в музей „Етър“ се отбелязва Еньовден
24 юни 2022
За 13-та поредна година София Филм Фест гостува в ГАБРОВО!
27 юни 2022