Община ГАБРОВО беше сред първите партньори на София Филм Фест, с които преди повече от десетилетие стартирахме инициативата „София Филм Фест на път“ и постепенно я превърнахме в традиция – всичко в името на публиката и киноманската страст. Пандемичната среда и обстоятелствата не попречиха на екипа ни да предложи качествено кино през 2020 и през 2021 година.

Селекцията на „София Филм Фест в Габрово“ и през настоящата 2022 година отново е специална и включва два емблематични български филма, които ще бъдат представени от техните автори. Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” ще бъде наш домакин в рамките на три дни в самия край на месец ЮНИ и началото на ЮЛИ. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е 19.60 лева!

Стартираме в четвъртък - на 30 юни в 18:00 часа с най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД за най-добър балкански филм. Третият пълнометражен филм на Драго Шолев е копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство. Продуценти на „Рибена кост“ са КЛАС филм, Hi Film Productions и БНТ, съвместно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия; филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд.

Очаквайте специални гости – представители на екипа ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията!

Продължаваме в 20:30 часа с „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ“, на режисьорката Каутер Бен Хания. Историята проследява пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, чувствителен и импулсивен сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

През втория фестивален ден 1 юли (петък) Ви очакваме в 18:00 часа, за да гледаме премиерно в Габрово най-новата творба на грузинския режисьор Леван КогуашвилиБРАЙТЪН 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Прожекциите продължават в 20:00 часа с „РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, с авторитетното присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. В наситения с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, сюжетът се концентрира върху разследване на причините за пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, бивш военен в Афганистан, че най-вероятно не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата му, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

В третия фестивален ден 2 юли (събота) ви очаква традиционен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с прожекция на „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).

Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

В 18:00 часа е един от най-обсъжданите български филми на последните няколко месеца – „ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ“ на режисьора Светослав Овчаров и съсценаристката Евелина Келбечева, които са и продуценти на филма. Той е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път, а документалният разказ проследява факти, свързани със съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947, която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Оператор на филма е Светла Цоцоркова, звуковото оформление е дело на Валерия Попова; продукцията е на „Омега филмс“ и ДА Архиви, с помощта на МОН и Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Очаквайте специални гости – авторите на филма Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията!

Завършваме съботния филмов ден и програмата на 13-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:00 часа на „МРАК“ - най-новата творба на сръбския режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Милич е добре познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му, сред които и копродукцията с България „Гуча – фестивалът на любовта“, са участвали в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Представян като проект на София Мийтингс, „Мрак“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.

Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема...

Български копродуцент на „Мрак“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов. Гримът е дело на Петя Симеонова.

Тринадесетото издание на „София Филм Фест в Габрово“ се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

 

 

Очакваме ви на „София Филм Фест в Габрово

в Зала „В Ъ З Р А Ж Д А Н Е“ !

 

Сетивна художествена инсталация „НА ТЪМНО“
24 юни 2022
Купа и златен медал за габровския шахмат в „Битката за Троян“
27 юни 2022