Изворната вода ще бликне с нова сила от чешмата на голямата поляна на Узана. Предложението на Община Габрово за реновиране на чешмата е част от 30-те спечелили проекта в конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“, проведен съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Чешмата е изградена и открита за V Национален туристически събор през юли 1979 година с доброволния труд на работници в габровските промишлени предприятия и членове на Български туристически съюз. Събитието е изключително мащабно с участието на хиляди туристи, държавни ръководители и посланици, широко отразено в местната и държавната преса.

Чешмата е разположена в близост до редица туристически забележителности - географския център на България, разнообразни екопътеки, най-голямата билна поляна, ски писти и планински маршрути, хижи, хотели и къщи за гости, два природни парка. В местността се организират различни туристически събития през цялата година - Узана Поляна фест (посетен от над 10 000 туристи през 2021 г. и очаквани още повече в следващото издание 22-24 юли 2022 година), както и приключенски лагери за младежи от всички възрасти.

Победителите в конкурса на Девин бяха обявени на специално събитие в София. Инициативата отбеляза голям интерес. В нея се включиха 54 общини, които предложиха 84 проекта. Петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода. Конкурсът бе обявен на 22 март – Световния ден на водата, а всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, имаше възможност да кандидатства с проект за реновирането ѝ.

Участието в конкурса е част от инициативите на Община Габрово, свързани със зелените политики за опазване на природните богатства на региона и подобряването на околната среда, както и част от политиката за устойчиво развитие на туризма.

Училище за родители
1 юни 2022
Община Габрово търси финансиране от НДЕФ за соларни пейки и чешма
1 юни 2022