Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово в края на тази седмица. Те ще демонстрират нивото си в Националния шампионат по лека атлетика за момчета и момичета до 14 години и традиционния турнир в памет на Никола Вълчанов. Двете прояви ще се състоят на обновената по проект на Министерството на младежта и спорта писта по лека атлетика на стадион „Христо Ботев“, информират от Общински спортни имоти.

С личното съдействие на президента на Европейската атлетическа асоциация и БФЛА Добромир Карамаринов, същата беше оборудвана с необходимите съоръжения и това дава възможност на града ни за пръв път в историята приеме Национален шампионат. 

Той е за най-малката възрастова група – състезатели до 14 години. Те ще се борят за отличията в петобой. Дисциплините, които включва той, са 60 метра спринт и 60 метра с препятствия, скок височина или скок дължина, бягане на 800/600 метра или тласкане на гюле. 197 момичета и 88 момчета от над 50 клуба в страната са заявили участие в първенството.

Градът ни ще бъде представен от състезатели на АК „Орловец 93“. При момичетата ще се участват Илина Бончева и Александра Антова, а при момчетата – Християн Христов, Кристиян Кънев и Никола Голаков.

Първенството започва в събота в 08:00 часа сутринта. В първия състезателен ден изпитанията са до 19:00 часа. В неделя от 09:00 до 14:00 часа ще се проведат останалите стартове. Първенството ще завърши с бяганията на 600 и 800 метра.

С това обаче лекоатлетическият уикенд в Габрово не приключва. Напротив, в неделния следобед ще започне още по-интересната част с XV-то издание на турнира за юноши, девойки, мъже и жени „Никола Вълчанов“. За пръв път надпреварата, организирана от местния клуб „Тот атлет“, Община Габрово и БФЛА, ще се проведе на новоизградената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“.

Всички предходни издания на турнира се състояха върху шамотната настилка на стадион „Априлов“. Това е и причината за сериозния интерес към предстоящото издание на проявата. Рекордните 217 състезатели в различните възрасти са подали заявки за надпреварата. Рекорден е и броят на клубовете – 45. Най-много състезатели са заявили СКЛА „Михаил Желев“ (Сливен), СК „Атлетик“ (София) и КЛАСА (София). За първи път турнирът ще бъде и с международно участие. В Габрово ще пристигнат 26 атлети от Украйна. Всичко това вероятно ще превърне „Никола Вълчанов“ в един от най-силните турнири у нас за сезона.

Дисциплините в състезанието са 100, 200, 400, 800 метра, 400 метра с препятствия, скок дължина, троен скок, тласкане на гюле, мятане на диск и хвърляне на копие.

Наградният фонд на турнира е в размер на 6 750 лева.

 

 

Заповядайте на благотворителен концерт „Ангелски сърца“ - днес - 27 май
27 май 2022
Порастваме заедно 2022
27 май 2022