Скъпи габровци,

Днес, отбелязваме най-светлия български празник - на българската азбука, просвета и култура, на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Той ни връща през вековете към делото на светите братя Кирил и Методий, но и на редица други – знайни и незнайни - български книжовници, просветители и будители, поддържали пламъка на националното ни съзнание и успели да опазят духовните ни корени от забрава, за да може векове по-късно Иван Вазов да възкликне: "И ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книга да четат."

Габрово е мястото, от което започва модерното, светско образование. Благодарение на редица наши родолюбиви съграждани, посветили живота и отдали сърцето си на духовното извисяване на българите, градът ни се превръща в люлка на образованието и във важен духовен център през Възраждането. Такъв е и днес.

С гордост и самочувствие заявяваме, че Габрово е синоним на новаторство, прогрес и находчивост; тук работят и творят редица съвременни будители, които неуморно доказват, че любовта към образованието не е само възрожденска ценност, останала в миналото. Тя е и настояще, и бъдеще.

Уважаеми учители,

с дълбока признателност Ви поздравявам по случай празника и Ви желая вяра в духовните ценности, здраве, решимост и единство, за да съхраним българския дух, образование и култура. Вие най-добре знаете, че българският език има своя душа, че той е като жив организъм – променя се, развива се, обогатява се. Вие имате отговорната задача да създадете у младите чувството на почит към буквите и писмеността, към знанието, за да имат увереността да отстояват нашата културна идентичност.

Уважаеми творци и дейци на духовността и просветата,

С любов, труд и постоянство пазете и предавайте на поколенията нашата самобитност и традиции, писменост и език. Разпространявайте с ентусиазъм пламъка на любознателността, познанието, мъдростта и таланта!

Скъпи ученици,

Пазете и ценете българския език! Той е езикът на нашите предци и ни отличава от всички останали народи по света! Помнете, че знаейки буквите, ще може не само да четете, но и да опознавате живота, доброто и лошото в него, да обичате, да прощавате, да сте мислещи и свободни хора! 

Уважаеми габровци,

24 май е празник на всеки от нас, защото истинското израстване на личността започва от първата научена буква, от първата написана дума, от първата прочетена книга. Думите имат силата и енергията да сплотяват и създават общност, да дават знание, което ни прави можещи и успешни хора, готови да покоряват далечни хоризонти.

Бъдете и Честит празник!

Бог да пази България!

 

Таня Христова

Кмет на Габрово

Сигналите за аварии на уличното осветление в Габрово вече се приемат на телефонен номер 070014252
23 май 2022
Промяна в цената на билетите в обществения транспорт от 1 юни подкрепи габровския общински съвет
26 май 2022