Наситена и разнообразна програма е подготвил Регионален исторически музей – Габрово в празничната за града ни седмица. Началото ще бъде поставено на 16 май с представяне на книгата „Габровската община през Възраждането“ на д-р Ива Инджова, член на Научната музейна група. Събитието ще е с начален час 16.00, а мястото – Конферентната зала на Национален музей на образованието.

На 19 май от 17.00 ч. на чардака на Дечковата къща ще бъде открита изложбата „От игра до конец“ с бродерии и текстилни ръкоделия на Ивелина Иванова, Руми Лафчиева и Стефка Проданова. Открехваме съвсем леко завесата, за да разкрием, че габровци и гостите на града ще останат запленени не само от пъстрата приказна  феерия, която ги очаква, а и от таланта и въображението на трите виртуозки в игрите с иглите и конците.

В следващия ден, петък, 20 май, ако се разхождате в района на Дечковата къща около 15 часа, ще попаднете на предкарнавално ретрофото, в което момичетата от клуб „Етикет за всеки ден“ при Основно училище „Стефан Пешев“ гр. Севлиево, ще влязат в ролите на девойки от началото на ХХ век.

Венецът на празничната програма ще бъде поставен на 20 май от 17.00 ч. в Дечковата къща с представянето на книгата „Кина Иванова Койчева - научни трудове 1973 - 2011“. Изданието на Регионален исторически музей – Габрово включва 42 научни статии на доайена на археологическите проучвания в Габровския исторически музей - Кина Койчева.

 

Двете книги - „Габровската община през Възраждането“ и „Кина Иванова Койчева - научни трудове 1973 - 2011“, могат да бъдат закупени от музеен обект „Дечкова къща“.

 

 

 

 

Община Габрово и Военният университет в Търново сключиха меморандум за сътрудничество
12 май 2022
Юбилеен концерт с творчеството на Геньо Генев
13 май 2022