Рамково споразумение за сътрудничество подписаха днес кметът на община Габрово Таня Христова и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов. На срещата присъстваха още заместник-кметът Невена Минева, заместник-началникът по учебната част полк. доц. д-р Николай Урумов и директорът на институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ към НВУ доц. д-р Ваня Димитрова.

Кметът Таня Христова и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов © Община Габрово

Документът предвижда дейности за по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студентите на НВУ „В. Левски“ чрез срещи с практици, следдипломни стажове и практики, съвместни научни прояви и обучения, както и провеждане на общи празници и годишнини. Двете институции ще си партнират при проучвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление, действията по управление на кризи. Предвидено е и съвместно кандидатстване по европейски проекти в областите от взаимен интерес.

Посещение в лабораторията за оценка на риска в сигурността © Община Габрово

„Във Ваше лице ние виждаме потенциален партньор за сътрудничество в многостранни сфери. Имате отлична база и капацитет за изпълнение на различни инициативи. Бихме могли да се възползваме от Вашите курсове за реакция при кризи, които са добра основа за планиране и управление на ресурсите и за оценка на риска.“, каза след подписването на договора кметът Таня Христова.

Зам.-кметът по образование, социални дейности, култура и туризъм Невена Минева и полк. Свилен Стефанов © Община Габрово

От своя страна генерал Иван Маламов очерта идеи за сътрудничество в действия при кризи, обществен ред, връзки с обществеността в сектора за сигурност и други области. „Можем да предложим база, в която университетите да обучават кадри от региона. Имаме амбицията да си сътрудничим както с местната власт, така и с научната общност, включително и с Габровския технически университет, с който поддържаме много добри взаимоотношения и сме партньори по европроекти.“, посочи началникът на НВУ.

Лабораторно оборудване за виртуална реалност © Община Габрово

По време на посещението във Военния университет представителите на габровското общинско ръководство разгледаха лабораторията за оценка на риска в сигурността, изградена в рамките на Центъра за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (КВАЗАР). В нея физически може да се симулират ситуации при наводнения, пожари, бури, бомбени заплахи и други бедствия, за да се очертаят критичните зони и да се предвиди времето за реакция.

Полк. проф. д-р Свилен Стефанов представя симулационния център за борба с бедствия и аварии © Община Габрово

„Целта ни е да проиграем как да използваме различни стратегии и подходи за разрешаване на кризисната ситуация. Така можем да търсим оптимални решения и максимална ефективност на спасителните отряди. И, разбира се, да бъдат минимизирани и щетите, и човешките жертви.“, посочи полк. проф. д-р Свилен Стефанов, който е член на научния екип, разработил проекта. „И при нас наводненията, пожарите, а от няколко години и силните ветрове, създават сериозни проблеми. Ще бъде изключително полезно да преминем обучение в центъра и да тестваме и ние действията си при евентуални рискови ситуации.“, коментира кметът Христова.

Любопитен момент от визитата бе решението на генерал Маламов да предостави възможност на гостите да видят Търново от птичи поглед, като ги отведе на най-високата точка над града – покрива на сградата на щаба в НВУ.

Екипите на Община Габрово и на НВУ „Васил Левски“ © Община Габрово

Още снимки можете да разгледате във фейсбук страницата на Община Габрово.

Къде да заведете децата в карнавалния ден?
12 май 2022
Предпразнични инициативи на РИМ – Габрово
12 май 2022