Вендинг автоматите за отпадъци са достъпни за всички жители и гости на Габрово.

След период на тестване и синхронизиране на софтуера на двата автомата, Община Габрово ги разположи в две локации с отворен достъп – предверието на спортна зала „Орловец“ (до билетния център) и фоайето на спортен комплекс „Христо Ботев“. В близост до устройствата са поставени и табла с кратка инструкция за тяхната употреба.

Депозитните вендинг автомати приемат пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. След финализиране на предаването на отпадъци устройствата издават талон с точки, а потребителите могат да събират талоните си, за да получат екологичен подарък – текстилна торбичка, покривка за пикник, био кутия с босилек, термос с чаша, корков комплект, раница.

Пълният регламент може да видите ТУК.

Двете съоръжения бяха разположени точно ден преди големия международен празник Световен ден на Земята, в което екипа на проекта видя добър знак – символ на съхранената природа. А откривайки още символика в доброто начало, оказа се, че първият официален потребител на вендиг автоматите е дете. Това е младата спортна надежда Диян (на снимката), който първи постави отпадък във вендинга, разположен в сградата на стадион „Христо Ботев“.

Вендинг автоматите осигуряват прецизно сепариране на материалите е възможно чрез система за разпознаване на опаковките по вид на материала, форма, баркод и съдържание на течност, като скоростта на приемане на отпадъците е до 40 артикула в минута. Предадените опаковки се компактират в устройствата, след което се насочват за рециклиране.

Община Габрово е в диалог с потенциални партньори относно възможността със събраните талони да се ползват отстъпки при пазаруване в различни търговски обекти или ползване на услуги. Представителите на бизнеса, както и всички заинтересовани страни, са добре дошли да отправят своите предложения за съвместно партньорство и бонифициране на потребителите на депозитните вендинг автомати. Допълнителна информация и контакт на тел.: 0889 230 369, e-mail: t.popov@gabrovo.bg.

Депозитните вендинг автомати са закупени от Община Габрово, чрез реализирането на проект  „Изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово“, финансиран чрез оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“.

Ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" в Габрово
21 април 2022
Климент Кунев: Благословени великденски празници!
22 април 2022