В рамките на работното си посещение в Габрово, осъществено на 25 март, комисар Мария Габриел проведе серия от срещи с местната власт, университета, представители на РИЦ - Габрово, младежи, иновативни компании и културния сектор. Публикуваме част от думите и по време на дискусията в библиотеката на Техническия университет.

Няма по – голямо удовлетворение за европейски комисар когато види, че цялата общност, градът, местната власт, музеите и хората на културата искат да направят така, че тази сфера да се развива – от една страна да бъдат популяризирани традициите, а от друга секторът да получи ново измерение и развитие. Според мен това е нещо, в което Европа трябва масирано да инвестира в следващите години. Истината е, че творческите и културните индустрии не са били толкова високо в европейския дневен ред досега, но отчитайки допълнителният ъгъл, който ни дават иновациите това ни позволява да правим повече.

Да, културата е нашето ДНК, тя е нашата идентичност, тя ни кара да се гордеем, че сме българи, че сме европейци. Но това е един икономически сектор – 4% от БВП на ЕС с 12 млн. работни места – повече от автомобило производството и строителството взети заедно. Затова се радвам, че с екипа ми работихме упорито и за първи път не само Програма „Творческа Европа“ подкрепя сектора. С 60% увеличение спрямо предишния период за първи път имаме Клъстер „Култура“, в рамките на Хоризонт Европа, с бюджет от 2,1 млр. евро и имаме нова общност за знание и иновации, свързана с Европейския институт за иновации и технологии.

След това, което видях днес, отправям предизвикателство, защото смятам, че Габрово може да бъде един от центровете на новата общност, свързана с Европейския институт за иновации и технологии. И аз и екипът ми ще на правим необходимото, за да окажем подкрепа.

За мен е много важна работата с регионите. Това означава големите инициативи да не са важни и познати единствено и само в големите градове. Искрено вярвам, че има неразкрит потенциал в регионите или както аз ги наричам „долини за върхови постижения“. Затова с екипа ми работим тази красива думичка „взаимодействие“ или „синергия“ да се превърне в нещо, което работи на терен. От години се говори за синергия между отделните програми, но истината е, че на място виждам много малко примери, които показват, че това е така. Наша обща цел, на мен и на комисар Елиза Ферера, е да направим така, че Европейският фонд за социално развитие тясно да си взаимодейства с Програма Еразъм+, Програма Хоризонт и Програма Творческа Европа, за да можем да бъдем по – ефективни.

За мен посланието е много ясно – образование, иновации, наука и култура с полза за обществото – това е тенденцията, а единствената инвестиция, която трябва да направим днес е в младите хора.

Денислав Иванов от Габрово е шампион на България по шах до 15-години, Йоан Велчев – медалист
28 март 2022
Ритуалната зала в Централния гробищен парк затваря за ремонт
28 март 2022