За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2022“. 38-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда на 24 и 25 февруари в Интер Експо център – София, под егидата на Министерството на туризма. Изложението предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти, а програмата включва изключително интересни събития, засягащи всички сектори на туристическата индустрия – новите технологии, защитата на компании и клиенти при кризи, проблемите с кадрите и професионалната подготовка, тенденциите при създаване на туристически продукти и много други.

Община Габрово присъства на изложението с интересен щанд като предпочитана туристическа дестинация за утвърждаване и развиване на традициите в областта на културния и събитиен туризъм, за разработване и популяризиране на нови възможности за селски, екологичен и спортен туризъм.

Акцент на представянето тази година са дългоочаквани събития като Карнавал Габрово, Узана поляна фест, Габровско Биенале на хумора и сатирата в изкуството и Празник на пестила, които изразяват характерния за Габрово облик като град на хумора и сатирата, на творческите активности и традиционните занаяти, град със съвременен поглед към културата и екологията и устойчива туристическа идентичност.

Габрово е признат за Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО и като такъв съвсем естествено ще бъде представен по време на туристическото изложение. Елена Минковска е занаятчия от Музей „Етър“, която специално за събитието ще направи демонстрация и работилница за изработване на украшения от вълна (чрез техниката сухо плъстене) и украшения от гайтан. Всички посетители, любители или професионалисти от бранша, преминали през щанда на изложението ще могат да се докоснат до истинския дух на България, с автентичен привкус от Балкана.

Тази година Карнавалът в Габрово ще се проведе в класическия му вид – около сто уникални за България карнавални картини и движещи се няколкометрови макети. Над 2000 маскирани участници ще се включат в карнавалното шествие. Темата на карнавала вече е избрана „Кот доди, гат/д доди“, а датата - 21 май 2022 г.

Екологичният фестивал Узана Поляна Фест ще се състои в периода 22 – 24 юли 2022 г. в местността Узана. Фестивалът се организира от Община Габрово и среща „зеленото“ мислене и успешните екологични модели, представени в няколко зони чрез еко практики, интерактивни дейности и лекции за опазване на околната среда, здравословни био продукти и устойчиви арт инициативи.

На 20 май 2022 г. ще бъде откриването на 25-то Биенале на хумора и сатирата в изкуството, чийто домакин е Музей на хумора и сатирата в Габрово. В това си издание биеналето е под надслов „Икономия на средствата“ и ще се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, която тази година е поверена на художника Олаф Вестфален.

През есента, на 3-4 септември 2022 г., очакваме и Празника на пестила в Музей „Етър“ – едно традиционно и любимо събитие за габровци и гости на града. Събитието има за цел да запознае широката публика със старата оригинална технология на производство на този вкусен и полезен натурален продукт от сини сливи или т.нар. „габровски шоколад“.

 

 

 

10 см сняг по високите части на общината
24 февруари 2022
Първа конкурсна сесия по Програма "Култура"
25 февруари 2022