Новопостроеният дом за възрастни хора „Св. Василий Велики“ в квартал „Хаджицонев мост“ е представителят на Габрово в националния конкурс „Сграда на годината“ за 2021 г. Той се състезава с още тринайсет претендента в категорията „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“.

От днес – 1 декември, започва интернет гласуването, което ще определи предпочитанията и фаворита на публиката за най-забележителна сграда. Почитателите на габровската кандидатура могат да дадат своя глас еднократно до 14 декември в сайта на конкурса – https://buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/1373/Dom-za-vazrastni-hora-Sv-Vasilii-Veliki-gr-Gabrovo.html.

Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2021“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 15 декември и ще бъде излъчена по БНТ 1 на 19 декември 2021 г. от 13:00 часа.

Домът „Св. Василий Велики“ в Габрово е частна инвестиция, която залага на съвременни и функционални решения за качествена среда на живот и предоставяне на социално-здравни услуги за възрастни хора. Пететажната сграда разполага с леглова база за 108 души, външен паркинг с 16 места, озеленен двор и зона за отдих с акватоничен басейн, тенискорт и малък параклис.

В обекта са предвидени зала за хранене, киносалон, стаи с бани и покрити тераси, лекарски кабинет, манипулационна стая, обслужващи помещения. На последния етаж са разположени девет апартамента за настаняване на посетители и близки на хората, настанени в дома. Целият имот заема площ от 4 247,5 квадратни метра.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за двайсети път. Целта му е да отличи най-добрите постижения при съвременните сградни проекти в България, както и свързаните с тях инвеститор, архитект и строител. Победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури с изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса.

Снимки: „Градът Медиа Груп“

Зимна обстановка в община Габрово към 16:00 часа на 30.11.2021 г.
30 ноември 2021
Отсечката между ул. „Баждар“ и ул. „Скобелевска“ е в експлоатация, кръстовището й с ул. „Скобелевска“ ще бъде отворено за движение на 2 декември
1 декември 2021