Услуга за споделени електрически скутери стартира в Габрово този петък. Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства, започва дейност в Габрово на 5 ноември 2021г. На този ден кметът на града Таня Христова ще подпише меморандум за изграждането на публична система за споделено използване на електрически скутери на територията на Габрово, а точно в 12:00 часа на площад „Възраждане“  ще бъде даден официален старт на услугата.

Близо две години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България, компанията инвестира в изграждането на нова транспортна услуга в Габрово. Lime вече развива дейност в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, а в Габрово на разположение на местните жители и гости ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации в града, с които можете да се запознаете тук.

“Габрово е първият град в Централна и Източна Европа, чиято последователност в развитието на екологични политики беше отбелязана от Европейската комисия и заслужено му присъди наградата “Европейски зелен лист 2021“. Чистият електрически транспорт е ключов компонент от зеления преход на всеки град и съм щастлив, че именно Лайм си партнира с Община Габрово за осъществяването на този нов начин на придвижване“ - отбеляза Петко Анчев, мениджър на Lime за България, Гърция и Кипър.

След първоначалния тестов етап, компанията предвижда разширяване на дейността в Габрово с началото на пролетта през 2022 г. Тогава се планира и увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, налично за Android и iOS, да създадат профил и да въведат банкова карта през, която се извършват плащанията. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Компанията съветва потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Важно е да се отбележи, че не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18 годишна възраст.

Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Габрово да бъде около 3.00 лв без ДДС. Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва такса за отключването. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин., би била 2 лв. без ДДС.

Всеки потребител на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична злополука” и тип “Гражданска отговорност” от Алианц. Тя се предоставя автоматично, без допълнително заплащане. Компанията призовава потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движението по пътищата, приети през юни 2020 г., С тях ползването на индивидуални електрически превозни средства беше регулирано. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

Събитието на пл. "Възраждане" ще се проведе съгласно актуалните противоепидемичи мерки.

 

Българска асициация за електромобилност оправя съвети към всички потребители при използването на електрически тротинетки със следното видео: https://www.youtube.com/watch?v=IRj3mNjOn5o

 

 

 

Отменят международния фестивал „Соло Акт“ в Габрово за догодина
3 ноември 2021
РИМ-Габрово с ценно дарение за историята на противопожарната охрана в Габрово, направено от Стоян Стоянов
8 ноември 2021