Екипът на габровския спектакъл „Салиери“ се срещна с представители на българската общност в украинските градове Николаев и Одеса. Това се случи паралелно с участието на ДТ „Рачо Стоянов“ в XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“. Посещението в Украйна се проведе от 5 до 8 октомври 2021 г.

Габровската трупа гостува на най-големия празник на българската общност в Николаев - 230 години от основаването на Терньовка, квартал на града. Местното дружество на българите „Иван Вазов“ връчи наградата „150-годишнина на Южнославянския пансион на Тодор Минков в Николаев“ на директорите на габровския театър – Петко Койчев и на Николаевския театър - Артьом Свистун. Отличието се дава на хора, които допринасят за развитието на културата и образованието на българската общност в Николаевска област.

По покана на Светослав Иванов - генерален консул на Република България в Одеса, и консул Кирил Апостолов габровската трупа посети Одеса и се срещна с представители на местното сдружение на българите „Българско народно събрание“. Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев обсъди бъдещо гостуване с председателя на сдружението Валери Твердовски. По-рано подобни разговори бяха проведени и с Олга Колот от българската общност в Николаев. Планира се нова визита на габровския театър през месец май 2022 г. със спектакъла „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Поводът за поканата е 24 май и отбелязването на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предвиждат се две представления на „Под игото – 1894-та“ пред българската общност в Николаев и Одеса.

В рамките на XII-то издание на театралния фестивал „Хомо луденс“ се проведе международна научна конференция на тема „Театрална педагогика“. Директорът на габровския театър Петко Койчев представи реферата „Проблеми в театралното образование в условията на пазарна ситуация, в която са поставени университетите в България“. Сред официалните гости на конференцията беше Елена Суворова - началник на отдел „Управление на културата, националностите и религията“ при Областната държавна администрация в Николаев.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово беше единственият български представител на фестивала „Хомо луденс“. Екипът на постановката „Салиери“ спечели три награди: „най-добър спектакъл“ и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчени от експертното жури, и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчена от алтернативното жури на журналистите.

Театралният фестивал в Сливница отличи габровската постановка „Под игото – 1894-та“
12 октомври 2021
Празникът на духовната музика в Габрово се отменя
12 октомври 2021