Празник на духовната музика за първи път няма да има, съобщават от Народно читалище „Габрово 2002”. В съобщението им разпространено до медиите се казва:

"Остават дни до Духовния празник на Габрово, чиято най-голяма изява е „Празникът  на духовната музика" - фестивалът, който се провежда всяка година в навечерието на 14 откомври - Деня на Света Петка Българска. Негови неизменни организатори вече 19 години са Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско  наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”.

И тази година организацията започна отрано и въпреки трудностите с намиране на участници в тези тежки времена програмата беше готова, афиша и програмите също. До последния момент участниците: Ансамбъл „Елици” от Националната гимназия за древни езици и култури - София, хор при Софийска духовната семинария „Св. Йоан Рилски“, хор „Добри Чинтулов“ Перник, хор при храм „Успение Богородично“ Габрово, Смесен градски хор от Казанлък, Смесен хор към НЧ „П. Славейков“ гр. Трявна, и Габровски камерен оркестър бяха в готовност да вземат участие със своя специално подготвен репертоар.

За наше и тяхно голямо съжаление, в страната започна четвъртата вълна на епидемията, провеждането стана проблематично. Нещо повече, Габрово беше обявен за червена зона в последния момент  и въпреки проведените консултации с всички инстанции, деветнадесетият пореден „Празник на духовната музика” стана невъзможен.

За нас пък и за многобройните  му почитатели и редовна публика това е голям удар, защото срещите ни наистина се превръщаха в един неповторим музикален празник на духовността.

Остава надеждата, че догодина тук ще пристигне и Украинският ансамбъл, който щеше да присъства тази година, представители на византийската музика от Букурещ и че в навечерието на празника на Света Петка и 20-годишнината на Народно читалище „Габрово-2002” ще продължи този прекрасен фестивал."

Българската общност в Украйна покани габровския театър за отбелязването на 24 май
12 октомври 2021
Стартира информационна кампания „ЗАЗ“
13 октомври 2021