Докога можем да смитаме боклука под килима? Няма как да си затворим очите пред тонове пластмаса в океаните, нерегламентирани сметища сред природата, огромни депа за отпадъци, които се запълват с бързи темпове. Генерираме отпадъци в по-големи количества от всякога и се налага да търсим нови начини за рециклирането и намаляването им. Време е да се срещнем с „боклука” и да разберем повече за него.

„неСметни богатства” е проект на художничката Невена Екимова. Състои се от две скулптури от битови и производствени отпадъци, които могат да бъдат разгледани до края на годината в двора на бившия Техникум по текстил в Габрово. Едната е изработена от платове и конци, а другата – от пластмаси. Проектът включва и шест кратки филма, в които авторката посещава габровското депо за неопасни отпадъци, както и пет местни предприятия, в които се запознава с производствения процес, технологичния отпадък и начина на рециклирането му. Избрала е предприятията според вида на отпадъка, който ѝ е необходим, за да направи скулптурите си. Проектът ѝ се реализира в едновременно зелен и силно индустриален град, в рамките на екологичната награда „Зелен лист” на Европейската комисия, присъдена на Община Габрово за 2021 година. Филмите ще бъдат публикувани поетапно в страниците на Музея във фейсбук и инстаграм, както и в Youtube-канала.

Поради въведените допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово, откриването се отлага.

Знаем колко и какъв боклук генерира едно домакинство, но можем ли да си представим мащаба му в един град? Преди да станат непотребни, тези вещи и материали са били част от ежедневието ни, а още преди това някой някъде ги е произвел. В този производствен процес също е генериран отпадък, който обикновено остава невидим. Филмите в проекта срещат зрителя с реални производствени ситуации и обеми и дават представа каква част от техния отпадък може да се използва отново като суровина, колко пъти може да се рециклира и каква е съдбата му в крайна сметка.

Миниатюрна част от този отпадък Невена ни показва като материали в своите скулптури – едно люспесто-космато и едно меко-бодливо същество с необясними форми и психедилични цветове, сякаш излезли от утробата на колективното несъзнавано. Макари, конци, парчета плат, капачки, ленти за термопечат, четки от автомивка и коледни лампички създават тъкан от минали преживявания, употреби, случки – позабравени, с кратки пробиви на дежа вю. Нямат имена и биографична справка. Едното се катери по гигантска стълба, другото окупира входа на затвореното училище. „Кой знае – може пък един ден и сградата на училището да получи втори живот, подобно на отпадъците, с които работих аз”, упорства авторката. Колкото и сериозна тема да подхване, и в най-дълбокото и в най-тъмното Невена ще извади цвят, богатство от текстури и много хумор.

Проектът "неСметни богатства" се продуцира от Музея на хумора и сатирата с финансовата подкрепа на Община Габрово и е част от инициативи, посветени на екологичната награда на Европейската комисия “Европейски зелен лист” за 2021. Проектът се реализира с логистичната подкрепа на Регионален иновационен център “Амбициозно Габрово”.

Проектът се осъществява с партньорството на:

Пластформ ООД, Терахим 97 АД, Визо ООД, Мак АД, ЛС Тюбс АД, СТС Пак Холдинг ООД, Еко Проект ООД, Регионално депо за неопасни отпадъци - Габрово, инициатива Капачки за Габрово

Филмът е заснет от Камък Филмс

Фотограф на снимките: Росина Пенчева

Кметове за неутралност - церемония на Конвента на кметовете
7 октомври 2021
Значителни валежи на 8 октомври
7 октомври 2021