30 души от градовете Велико Търново, Габрово и София ще имат възможност да станат домакини на мобилната изложба „Окупираме дома ти“ от 15 юли до 20 октомври 2021 г.

Освен че ще превърнат домовете си в галерия, ще могат сами да подредят произведения на съвременното изкуство.

Инициативата е резултат от едногодишната програма на пространството за социални и културни събития ТАМ – Велико Търново „От октомври до октомври“, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. В Габрово партньор е музей „Дом на хумора и сатирата“.

Желаещите да приемат изложбата ще имат две седмици, в които да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости.

„Целта е да покажем изкуство в по-различна и достъпна среда. Много хора се притесняват да посетят галерия или пространство за култура, защото не се чувстват подготвени. Ние обърнахме процеса – ти каниш артистите и изкуството в дома си, за да го почувстваш по-близко до теб.“, казва Деница Милушева от ТАМ.

Жителите на Велико Търново, Габрово или София могат да заявят желанието си да приемат в дома си мобилната изложба, като попълнят кратък формуляр в сайта на ТАМ на адрес: https://shorturl.at/eqvL3.

Екипът ще се свърже с домакините по реда на записването, за да уточни подробностите по взимането и предаването на произведенията. Гостуването на изложбата в домовете на желаещите е безплатно. Всяка една от творбите може да бъде закупена, като новите собственици ще ги получат след края на експонацията.

Основната тема, по която са работили авторите, е „Публично срещу домашно“ – превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят. Тя е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier.

Художниците са участвали и в тридневна резидентска програма в село Баланите край Габрово, а крайният продукт е мобилната изложба „Окупираме дома ти!“.

Кураторът Мартина Йорданова представя творбите

„Теодор Генов и Андреа Попйорданова решиха да работят с текстил и да ушият знамена, след като привършиха с процеса на ситопечат в No Point Atelier. Зинът, който те създадоха към знамената, показва още едно измерение на концепцията на изложбата.

Вяра Бояджиева посвещава своето изображение на ситопечат на пътуването – босите крака са здраво стъпили на земята, в позиция на стабилност, неподвижност, застопорени. Птицата е пътуването, летенето, небето, мечтите и неизменен символ на свободата, която няма граници и не обитава конкретни пространства.

Петър Чиновски ползва за изходна точка на творбата си теста на Роршах. Според него в теста всичко е видимо, но никое значение не е очевидно. Аналогична е ситуацията и в публичната среда – всичко е достъпно, но нищо не е разкрито. На пръв поглед изглежда просто и очевидно, но изисква интерпретация, за да се „разкодира“. Процесът често разкрива повече за интерпретиращия, отколкото за интерпретираното. При провеждането на теста се очаква от пациента да разкодира неразпознаваемо изображение, за да подскаже неща, които сам не би могъл да каже за себе си.

Християна Йорданова ползва дома и дървото като препратки към личното и публичното. Пейката, която стои на входа на къщата, но е извън тях, сякаш има за задача да свърже тези два елемента, като очертава и връзката, и границата между тях.“

*По информация на Музей „Дом на хумора и сатирата“

Временни прекъсвания на електрозахранването във връзка с модернизацията на уличното осветление /19 - 30 юли/
16 юли 2021
Посланикът на Кралство Нидерландия Беа тен Тъшър гостува в Габово
16 юли 2021