На 9 юли 2021 година, в непосредствена близост до сградата на Габровската регионална библиотека се състоя поредното събитие по проекта на библиотеката „От хартията до книгата....и след това“, съфинансиран по Програма Култура 2021 на Община Габрово.

Художникът Диян Павлов - Джими представи пред габровци своята „Творителница О` Писменехъ“ и проследи в увлекателен разказ как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни - от първите знаци по стените на пещерите, клинопис върху глинени плочки, надписи върху камък, йероглифи върху папирус в Египет, йероглифи върху дърво и бамбук в Древен Китай, текстове върху восъчни плочи, писма върху пергамент в Елада и Рим, изобретяването на хартията от Цай Лун през 105 г. в Китай през столетията до революционното изобретение на първата машина в човешката история – книгопечатната преса на Йоханес Гутенберг. На нея била отпечатана в две колони Книгата на книгите – Библията.

Джими, в костюм според духа на епохата, разказа и показа нагледно пред заинтригуваната публика от деца, тийнейджъри, родители, библиотекари и граждани какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията, до гениалното откритие на Йоханес Гутенберг - системата за тиражиран книгопечат през 1440 г.

След това художникът направи впечатляваща демонстрация на отпечатване на текст по метода на високия печат чрез създадената от самия него преса - реплика на оригиналната Гутенбергова книгопечатна машина.

Джими подари отпечатъците на Община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов” и на част от участниците в събитието.

Конференцията за бъдещето на Европа – важен е гласът на гражданите
12 юли 2021
„Познатият непознат Марко Тотев“ представят в Националния музей на образованието
13 юли 2021