На 17 юни от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата ви кани на габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров ( 1952 - 2020). Книгата ще представи главният редактор на хумористичния седмичник „Стършел“ – Михаил Вешим, автор на предговора към изданието.

„Излекувай се със смях“ е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. В нея са събрани над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Част от стиховете по злободневни проблеми са публикувани и на страниците на вестник „Стършел“, чийто дългогодишен сътрудник е Дим К. Дим.

В предговора към изданието Михаил Вешим споделя:

"Виждал съм хора с многобройни научни титли пред името, но без чувство за хумор. Те се боят и от най-леката шега, от незлобливия виц, не допускат около себе си ирония или самоирония… Не за друго, а за да не ги помислят за лекомислени, за повърхностни, за незадълбочени. Чувството за хумор смятат за недостатък, а смеха – за празна работа. Дим К. Дим бе обратният случай. На своите титли и звания той гледаше самоиронично, шегуваше се с тях и със себе си. А към хумора се отнасяше сериозно – не като към хоби, а като към важно и отговорно занимание.

Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."

Специален гост ще е докторантът по финанси и банково дело при Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Весела Ангелова, която ще отправи приветствие от името на ръководството на университета.

В рамките на представянето гостите ще имат възможността да разгледат изложба с 25 карикатури от изданието на Марина Горелова.

---

Дим. К Дим. е псевдонимът, с който подписва своите карикатури и поетични творби проф. д-р Димитър К. Димитров (1952 – 2020). Известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) – Пловдив.

С богат опит през годините в областта на строителството, мениджмънта и образованието – първи заместник-министър на земеделието, професор, академик. До 2019 г. ректор, а след това президент на ВУАРР. Специализирал в САЩ и Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни. Автор на над 120 научни публикации, над 150 научно-популярни статии, монография, студии и учебници. Като професор по управление е реализирал десетки национални и международни проекти.

Автор е на стихосбирките „Тест за младост“ (2017) и „След Десети“ (2018), белетристика – „Съвети за мъж на средна възраст от Южна България“ (2012) и книжки за деца – стихосбирките „Ябълка“ и „Розата“ (2016) от поредицата „Шарено детство“ и „45 гатанки не стигат“ (2017). Инициатор и издател на Личностна енциклопедия „Изявени пловдивчани“ /1 и 2 том/ и „Духът е воля“ (2019). Създател на галерия „Резонанс” – Пловдив. Ръководител на Академично издателство „Талант“ на ВУАРР.

Димитър К. Димитров е инициатор, организатор и член на журито на Международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив. Удостоен е с Почетен знак на град Пловдив (2002), Почетен знак на Областния управител на Пловдив (2008), Почетен медал на Словашкия аграрен университет – Нитра, Словакия (2014), Почетен плакет на Областния управител на град Русе (2018), Почетен медал на Асоциация на частните висши училища в Украйна (2019). Доктор Хонорис Кауза на ВУАРР (2009), Почетен професор на Институт по мениджмънт и информационни системи /ISMA/, Латвия (2014). Академик на БАНИ от 2015 година. За принос в развитието на културата, изкуството и духовността е удостоен с Награда „Пловдив“ (2012), Почетен знак на Сдружение „Св. Димитър“ (2012), медал „Радетел на просвещението“ на името на А. С. Пушкин, Москва, Русия (2017), Юбилейно отличие „55 години Международен фестивал на камерната музика – Пловдив“ (2019). Почетен гражданин на Пазарджик. Почетен председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи. Член на Дружеството на пловдивските писатели

 

Авторката на карикатурите в книгата „Излекувай се със смях!” – Марина Горелова (Беларус), е художник, дизайнер, фотограф, журналист, поет. Творческа ѝ реализация е в сатиричната графиката, илюстрации в периодичния печат, живопис, фотография, поезия, но основен е жанрът на карикатурата, която цени заради хумора и смисловата наситеност.

Марина Горелова е носител на почетното звание “Майстор на карикатурата“, наградата ФЕКО в България и Grand Prix в Беларус. Лауреат, призьор и дипломант на международни конкурси, биеналета и фестивали на карикатурата, сатиричната графиката и шаржа в Румъния, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Индонезия, Корея, Кипър, Китай и др. Името ѝ е включено в „Голяма енциклопедия на карикатурата“ (Испания) и в „Енциклопедия на световната карикатура“ (Корея).

Марина Горелова е член на:

Съюза на българските художниците /СБХ/;

Съюза на беларуските писателите /СБП/;

Дружеството на пловдивските карикатуристи;

Международната асоциация на изобразителните изкуства /АИАП ЮНЕСКО/;

Беларуското обединението на фотографите /БООФ/.

Участвайте в конкурса “Извън рамки”
15 юни 2021
МНЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ Е ВАЖНО ЗА НАС
15 юни 2021