Актрисата Поля Йорданова от габровския драматичен театър спечели „Икар“ в категория „дебют“ от 47-то издание на националните театрални награди на Съюза на артистите. Церемонията се състоя вечерта на 11 май 2021 г. на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Отличието е за ролята ѝ на Наташа от спектакъла „Мечтата на Наташа“ на ДТ „Рачо Стоянов“ под режисурата на Ана Батева.

Актрисата се пребори  за наградата в конкуренция с Боряна Маноилова за ролята ѝ в „Серотонин“ - копродукция на „Exodus Art“ и Театър Азарян, и Надежда Колева за ролята ѝ в „Бели нощи“ на Театрална работилница „Сфумато”. Всяка година Съюзът на артистите отбелязва постиженията през изминалата година в областта на драматичния и кукления театър, както и в различните изпълнителски изкуства.

Постановката „Мечтата на Наташа“ е създадена по текста на руската писателка и драматург Ярослава Пулинович. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата, а музиката е от Стефан Здравески. Двамата са също част от екипа на габровския театър. В моноспектакъла Поля Йорданова разкрива големия си потенциал в изграждането на многопластови и противоречиви образи. Това не е първото ѝ отличие за ролята на Наташа. През октомври 2020 г. тя печели наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, където „Мечтата на Наташа“ представи страната ни.

Поля дебютира през януари 2020 г. в спектакъла „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев като щатна актриса от габровската трупа. Тя започва своя актьорски път през 2014 г. в класа по актьорско майсторство на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Играла е два сезона в Сатиричния театър в мюзикъла „Шумът на върбите“ (2014-2016 г.). През 2019 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Участвала е в дипломните спектакли „Черна дупка“, 2019 г., реж. проф. Иван Добчев, по текста на Горан Стефановски, в ролята на Светле и „Процесът“ по Франц Кафка, 2019 г., реж. проф. Иван Добчев, в ролята на Госпожица Монтаг.

По-рано тази година Ана Батева беше номинирана за режисурата на „Мечтата на Наташа“ в категорията „млада надежда“ на театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2021“.

Публиката може да гледа „Мечтата на Наташа“ на 18 май от 19.30 часа в Bee Bop Café, Пловдив. Събитието е организирано от „Сцена в Jazz-а“ - платформа за съвременни сценични форми. Следват представления на 27 май от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово, а на 28 май от 19.00 часа на сцената на Театър „Хенд“ в Пловд

 

* Снимката от церемонията „ИКАР 2021“ е на фотографа Eли Дели.

 

Парниковите газове: влиянието на различни страни и сектори
12 май 2021
„България Пее“ с Йордан Камджалов в Габрово на 17 май!
13 май 2021