От 2 до 23 април 2021 година, за пореден 16-ти път, премина националният Маратон на четенето. Организирани от екипа на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово и в съответствие с ограниченията заради Ковид - 19, инициативите на Маратон на четенето 2021 бяха проведени преди всичко в дигитална среда.

Маратонът се осъществи под мотото „Четенето ще спаси света, защото е последното убежище от същия този свят / Д. Стоянович”. Тази мисъл не бе избрана случайно – дори в условията на пандемия четящите габровци показаха, че имат истинска нужда от своята библиотека, от възможностите за обучение, забавление и социално общуване, които тя им предлага! Хубавата книга, независимо от вида, в който се използва – дигитален или хартиен, носи в себе си свой свят, проекция на света, в който живеем, или разказ за отминали времена, и винаги е възможност да се научи нещо ново и да се направи паралел със случващото се в настоящия момент.

Националният Маратон на четенето 2- 23 април 2021 започна със Седмицата на детската книга и изкуствата за деца (2 – 7 април) и бе предшестван от Седмица на поезията (22 – 29 март), свързана с международния ден на поезията – 21 март и с идеята, че книгата и четенето са вечни. Неслучайно традиционната вече инициатива „Маратон на четенето“ се провежда в рамките на тези априлски дни - те имат специална роля в културната история на света. Международният ден на детската книга - 2 април, се отбелязва в много страни по света, а 23 април е Световен ден на книгата и авторското право.

В дните от 2 до 23 април всички приятели и любители на книгата и четенето имаха възможността да участват в маратона чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, литературни състезания и селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и подобни интересни идеи. Всъщност библиотечните потребители и доброволци имат постоянно възможността да общуват с любимата библиотека на първо място чрез ползването на богатата палитра от услуги, свързани с книгата и четенето, които тя предлага, но и с възможностите за обучение и общуване чрез нея, които са също тъй необходими за човешкото развитие и духовно съзряване.

Участие в Маратона на четенето взеха деца, ученици, библиотекари и доброволци:  Писателят Христо Стоянов;  децата от Четвърта група на ДГ "Мики Маус" в Габрово заедно със своите учители; децата от група "Лъвче" и група „Звездичка” при ДГ "Радост" със създадените от тях електронни книжки с детски приказки; деца от  "Клуб  за художествено слово" с ръководител Светослав Славчев  към НЧ "Зора-1872" - кв. Нова Махала - Цвети Великова, Мария Бижева (на 10 г.), Дарина Генева, Стилиян Генев, Мира Русинова;  деца от клуб "Приятели на книгата" при НЧ "Просвета-1931", с. Новаковци - Михаела Дончева (на 5 години), Кристиян Бориславов Николов (на 10 г.); учениците от IV „б” клас от ОУ „Неофит Рилски” с класен ръководител г-жа  Янка Тотева; Савина Цонева, Павлина Велева, Зорница Вълчева, Галина Янкова, Тихомира Трифонова, Антония Петрова, Анелия Мутафчиева.

Във връзка с Маратона на четенето и с изконната роля на библиотеката за пробуждане на любов към книгата и четенето е и обявеният от РБ „Априлов – Палаузов” регионален ученически конкурс за есе, посветен на 160-годишнината на библиотеката (26 октомври 1861 г.), който е под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“ (Ърнест Хемингуей)konkurs_160@abv.bg.

Екипът на РБ „Априлов - Палаузов” благодари сърдечно на всички, които взеха участие в Маратона на четенето 2021 и поздравява  верните си читатели с предстоящите светли християнски празници!

 

ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", ОУ "Неофит Рилски" и СУ "Отец Паисий" най-добри в състезание за защитa при извънредни ситуации
26 април 2021
Великденска изложба на детските школи „Енкаустика“ и „Приложни забавления“ в Дечковата къща
27 април 2021