Виртуално, на безопасно разстояние, но за съжаление без публика, Народно читалище „Будителите 2017“ за 7 –ми път обяви победителя в конкурса „Събитие в областта на културата“ - Габрово 2020. Но наградата бе връчена изненадващо и на живо.

Връчи я Светослав Славчев, председател на читалището и комисията по избора на Събитие на годината. Получи я екипът на Държавен архив Габрово и лично началникът на отдела Цветомира Койчева. А причината е, че изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово” стана победител в тазгодишния конкурс с най-висок вот на публиката – 30 на сто от гласовете и 10 от 13-те възможни точки в  оценката та журито.

Статуетката „Събитие на годината в областта на културата“ се придружава от 500 лева,  сума, която инициаторите и организаторите на изожбата за Карл Кандулков, ще вложат за подготовката и издаването на каталог, който ще продължи изложбата.

Тази година първото място в комплексното класиране бе оспорвано. И докато изложбата на Държавния архив бе безспорен победител в оценката на публиката, новата Огледална зала на Дома на хумора спечели признанието на журито, което даде най-много точки на проекта на музея. Само с две точки след нея и на второ място в класацията на журито се нареди проектът на „Будителите 2017“ – Мини Габрово. В зрителската класация на втора позиция е Филмът „160 +”  на Фондация „ОТ БГ“. с 20 на сто от гласовете.

В ТОП 5 от гласуването на публиката са още Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета, Национален музей на образованието – Габрово, книгата "Манол Цоков. Джазът - Мисията на един живот” – НЧ „Будителите2017”и инициативите по повод 75-годишния юбилей на ДТ”Рачо Стоянов” със  спектакъла "Под игото 1894" на режисьора Петринел Гочев и дигиталната  инсталация „Да открехнем прозореца”.

Журито постави още три събития в ТОП 5 за годината, освен споменатите на 1-во и 2-ро място. Това са концертът „Минчо Минчев на 70 и Габрово на 160”, организиран от Община Габрово и Габровския камерен оркестър, Постоянната изложба „Огледална зала”с автор Невена Екимова на Музея “Дом на хумора и сатирата” и проявите посветени на 75-тия юбилей на ДТ”Рачо Стоянов” - "Под игото1894" и инсталацията „Да открехнем прозореца”. Тази година в конкурса бяха номинирани 13 събития.

За пръв път по идея на ръководството на читалище „Будителите 2017“ бе връчено отличие  „Съвременен будител” за принос към развитието на културата. Специалният плакет бе връчен на д-р Павлина Хинкова за успешните й усилия за популяризиране на джаза в Габрово, издаването и промотирането на книгата "Манол Цоков. Джазът - Мисията на един живот“ с автор Владимир Гаджев. Павлина Хинкова е един от основателите на Клуба на будителите и на читалище „Будителите 2017“, понастоящем член на настоятелството на читалището. Основен инициатор и двигател на концертите „Следи“ в памет на Маестрото, на проекта „Евъргрийни“ на открито и Джаз на тротоара, както и поредицата безплатни здравни лектории за габровци и други.

Виртуалната церемония за приключването на конкурса „Събитие на годината в областта на културата“ – Габрово 2020 може да гледате във Фейсбук на страницата  на НЧ „Будителите 2017“ и в youtube на  https://youtu.be/_sH4kW5DOKs. Започва конкурсът за събитието на 2021 година. Оглеждайте се, ослушвайте се защото няма да мине и година и отново ще номинирате и гласувате.

Днес е публичното представяне на отчета на ИПГВР
31 март 2021
Текущи ремонти в града
31 март 2021